Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Barsebäck 2 stängs nästa år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-04

Klart med nedstängning av första kärnkraftverket

Regeringen, centern och vänsterpartiet är överens om att Barsebäck 2 ska stängas 2005.

Kärnkraftverket Barsebäck 2 stängs nästa år, enligt en uppgörelse mellan regeringen, centern och vänsterpartiet.

När den övriga kärnkraften ska vara avvecklad är oklart.

Partierna hoppas nu på vindkraft, bioeldad kraftvärme, solenergi och vattenkraft.

Stängningen av Barsebäck 2 har skjutits upp i flera omgångar. Men 2005 ska vara slutår för verket, enligt de tre partierna. Nedläggningen blir ett politiskt beslut efter att den statlige kränkraftsförhandlaren Bo Bylund på måndagen gav upp försöken att förhandla fram en avveckling av kärnkraften med kärnkraftsindustrin.

- Kärnkraften är inte långsiktigt förenlig med en hållbar utveckling. Avveckling ska nu ske gradvis, sade näringsminister Leif Pagrotsky vid en presskonferens.

Priset oklart

När Pagrotsky svarade på en fråga om det var 100-procentigt säkert att Barsebäck 2 läggs ner nästa år tvekade han och gjorde en lång tankepaus. Men konstaterade ändå att ”det är vad vi har kommit överens om”.

Mer exakt tidpunkt än någon gång under 2005 finns inte, enligt Pagrotsky.

Vad stängningen av verket kommer att kosta för staten är oklart och beror bland annat på elprisets utveckling. Regeringen har tidigare sagt att priset blir "mindre än 5 miljarder", uppger SVT Aktuellt. Folkpartiet har sagt att den verkliga kostnaden kommer att överstiga 8 miljarder.

Nästa kan stängas 2010

Efter stängningen av Barsebäck 2 är nästa steg att pröva de äldsta reaktorerna. Enligt förhandlaren Bo Bylund kan nedläggningen av nästa kärnkraftverk komma år 2010-2015.

- Sedan kan det stänga ett var tredje år därefter, säger Bylund till SVT Aktuellt.

Partierna bör samlas ett par år senare och diskutera en sådan prövning. Men när nästa verk kan stängas eller hela kärnkraften vara avvecklad vet inte Pagrotsky.

– Jag har inget svar på det. Det viktiga är att vi steg för steg närmar oss det målet. Det vore enkelt för mig att säga ett årtal, men 2025 kommer inte jag att vara energiminister.

Därmed kommer avvecklingen åter tillbaka till den politiska sfären med ”kalenderdiskussion, just det som kärnkraftsindustrin avskytt”, konstaterade Pagrotsky.

Hoppas på mer vindkraft

Förutom avveckling genom politiska förhandlingar vill de tre partierna öka kärnkraftsindustrins kostnader för kärnkraften. En utredning ska se om den ska få hela betalningsansvaret för eventuella kärnkraftsolyckor och därmed ökade försäkringskostnader.

Partierna hoppas samtidigt att det nya systemet med elcertifikat ska göra vindkraft och annan alternativ energi mer lönsam. Samtidigt behövs ytterligare besparingar vad gäller energikonsumtionen. Användningen av naturgas kommer dock att öka, enligt partierna.

Bristande förtroende

Bo Bylund tyckte att det var tråkigt att det inte blir någon uppgörelse med industrin. Långsiktigt bristande förtroende mellan parterna är en orsak. De senaste årens höga elpriser kan också ha påverkat industrin:

– Det utgår jag ifrån att det har påverkat företagens strategi i förhandlingarna.

Även centern och vänsterpartiet beklagade att det inte blev någon förhandlingsuppgörelse. Det bästa hade varit en marknadslösning, konstaterade centerns Eskil Erlandsson:

– Men vi kan ju inte bara stå handfallna när en sådan inte var möjlig.

”Försämrar miljön”

Branschföreningen Svensk Energi var också negativ till beslutet att stänga Barsebäck två och menade att det försämrar miljön:

”Alla länder strävar efter att minska koldioxidutsläppen från förbränning. Stängningen av Barsebäck 2 innebär att Sverige berövas en utsläppsfri elproduktion som motsvarar åtta gånger dagens befintliga vindkraftpark.”

Fotnot:Barsebäck 1 stängdes 1999. Den nedläggningen kostade 6 miljarder kronor.

Kommentarer:

aftonbladet.se/TT

ANNONS