Här är hela Nobelmenyn: ”Allt mer avancerad mat”
Publicerad 2022-12-10
En 3D-printad förrätt följt av en svensk färserad hjort.
Här är hela menyn som serveras på kvällens Nobelfest.
– Det har blivit allt mer avancerad mat, säger köksmästaren Gunnar Eriksson till TT.
Nobelbanketten är tillbaka efter två års pandemiuppehåll.
De drygt 1 200 gästerna som bjudits in till banketten fick inleda med en ”kärleksvulkan fylld av överraskningar”, säger Aftonbladets reporter Fanny Westling som är på plats i stadshuset.
Kocken Jimmi Eriksson avslöjade också att han 3D-printat förrättens topp, eller ”kronan på verket” som han kallade det.
Inför årets bankett konstaterade köksmästare Gunnar Eriksson att maten blir ”allt mer avancerad”.
– Svårighetsgraden ökar hela tiden, vilket är det roliga. Sedan är det betydligt fler som vill ha specialkost, 207 tror jag det är i år, sa han till TT.
Här är hela menyn:
Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.
Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.
Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.