Nu kommer höstrusket till Sverige

Publicerad 2022-10-02

Nu är hög tid för regnställ, mysiga sockor och den där tv-serien du inte hunnit titta på än.

Oktober gör entré med regn och rusk.

Om du ägnat söndagen inomhus med en tjock bok är du sannolikt inte ensam.

Oktober är här och det märks på vädret.

Den första oktoberhelgen har präglats av ostadigt väder i hela landet, med ihållande regn i Svealand och södra Norrland under söndagen.

”Varannandagsväder” – sen kyla

Nästa vecka blir trixig när det gäller att välja kläder efter väder. Regn över stora delar av landet blandas med enstaka soliga dagar.

– Varannandagsväder väntas när vi kliver in i oktober, allmänt blir det något kyligare än normalt, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Nu är det dags igen. Fram med regnställ och luva.

I mitten av oktober är bäst att ha halsduk och mössa på plats – då kommer höstkylan, med risk för frostnätter i södra Sverige.

Det är också här den meteorologiska hösten väntas nå hela Sverige. För att det ska bli ”riktig” höst måste dygnstemperaturen vara lägre än 10 grader fem dagar i rad.

Hopp om höstvärme

Regnrusket fortsätter under månaden med bara ett par plusgrader i norr – men sista veckan i oktober kan faktiskt bjuda på ljusglimtar innan vi går in i mörka november.

– I söder kan man räkna med 8-15 grader. I norr blir det 0-10 grader med regn som passera och i samband med det kan det bli blåsigt, säger Mikael Luhr.

LÄS VIDARE

Hör den känslosamma vädersändningen: ”Min farmor har dött”

Följ ämnen i artikeln