Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Trumps migrationsplan: Leta upp, lås in – utvisa

Publicerad 2024-10-27 07.24

Papperslösa ska letas upp och läger ska byggas. Miljoner ska spärras in – och därefter utvisas.

Den största deporteringen i USA:s historia utlovas om Donald Trump intar Vita huset igen.

Donald Trumps plan är tydlig: migranter som saknar uppehållstillstånd i USA ska ut. I praktiken innebär det att miljoner papperslösa kommer att utvisas, i många fall efter att ha tillbringat år eller till och med årtionden i USA, skriver The New York Times.

– Dag ett ska jag stänga varenda en av Bidenregeringens öppna gränser. Vi kommer att inleda den största inhemska deporteringen i amerikansk historia, sade den republikanske presidentkandidaten under ett kampanjmöte i Conway, South Carolina i februari.

Totalt kan det röra sig om 15–20 miljoner papperslösa, påstod Trump i en intervju med Time i våras.

För att leta upp dem ska tull- och invandringsmyndigheten ICE få hjälp av federala agenter, lokal polis och soldater ur nationalgardet, enligt amerikanska medier. De som samlats in ska spärras in i nyupprättade jätteläger.

Utvidgas till Gaza

Det sista steget – massdeporteringen – ska snabbas upp med hjälp av en utvidgning av de regelverk som tillåter utvisning utan sedvanliga förhör och utredning.

Inte bara papperslösa kommer att deporteras. Trump vill också upphäva visum utfärdade till studenter som deltagit i propalestinska campusprotester – och till människor som fått tillfälliga uppehållstillstånd av skyddsskäl eller andra humanitära orsaker.

Det innebär exempelvis att tiotusentals afghaner som evakuerades till USA i samband med talibanernas maktövertagande 2021 kommer att tvingas ut, enligt The New York Times.

Planen är dessutom att återuppliva inreseförbudet från Trumps första mandatperiod, riktat mot sju länder med muslimsk majoritet. Den här gången ska det utvidgas till att innefatta Afghanistan och Gaza – och individer med ”kommunistiska och marxistiska” åsikter, enligt NBC News.

Slippa lagändringar

Inreseförbudet syftar till att hålla ”radikala islamistiska terrorister och jihadister” utanför landet, hävdade Trump i fjol.

– När jag återvänder till makten kommer det (förbudet) tillbaka, större och mycket starkare än tidigare, sade han enligt CBS News.

Trump vill även se till att barn till papperslösa inte längre får medborgarskap per automatik när de föds, enligt medierapporter.

Många av Trumps planer kommer att behöva prövas i diverse domstolar innan de kan bli verklighet, konstaterar amerikanska medier. Flera av de mest kontroversiella dragen antas även stöta på hårt politiskt motstånd.

Den övergripande planen uppges dock vara utformad för att slippa några omfattande lagändringar, skriver The New York Times.