Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Polis stärker säkerheten vid riksdagsdebatt

Publicerad 2024-10-25 08.29

Ett nät har satts upp vid delar av åhörarläktaren i riksdagen.

Säkerheten har höjts i riksdagen inför dagens debatt om situationen i Mellanöstern, bland annat genom högre närvaro av polisen.

Det är tre veckor sedan utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) utsattes för en tomatattack i riksdagens kammare och sedan dess har säkerhetsarbetet höjts.

Under fredagens debatt som hölls på initiativ av Vänsterpartiet var hon återigen på plats.

– Jag förväntar mig alltid att jag kan känna mig trygg i riksdagens kammare, som är hjärtat i demokratin och där vi måste helt ostört kunna föra en demokratisk debatt, säger hon efter debatten som den här gången gick lugnt till.

Enligt vakter på plats har det blivit ”mer av allt” när det kommer till säkerheten sedan attacken. En åtgärd har bland annat varit att sätta upp ett nät vid åhörarläktaren.

Under fredagens debatt förstärkte polisen säkerhetsarbetet. Polis har till exempel mer långtgående möjligheter att visitera åhörare än vad riksdagens säkerhetsvakter har.

Enligt uppgifter till TT har tomatattacken lett till att riksdagen generellt kommer att arbeta mycket närmare polisen. Inför nästa år kommer också säkerhetsåtgärderna att höjas ytterligare och bli ”ännu striktare” enligt en källa, som inte vill gå in på exakt hur.

Följ ämnen i artikeln