Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Så leker barnen säkert i hoppborgen

TT

Publicerad 2024-06-21

År 2019 fick fyra barn föras till sjukhus efter en olycka i en hoppborg på Kiviks marknad. Arkivbild.

De senaste åren har flera allvarliga olyckor inträffat i hoppborgar, med skadade barn som följd.

Nu går Konsumentverket ut med råd om hur hoppandet kan ske på ett mer säkert sätt.

Myndigheten har de senaste åren genomfört flera granskningar av hoppborgar, med nedslående resultat. Borgarna har bland annat varit bristfälligt förankrade, saknat stötdämpning och övervakning. Totalt har 16 olika bolag hamnat i domstol till följd av bristerna.

En av flera uppmärksammade olyckor inträffade på Kiviks marknad 2019, då fyra barn fick föras till sjukhus efter att en hoppborg tappade luft. Utomlands har personer även omkommit till följd av hoppborgsolyckor.

Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket, betonar vikten av granskningar för att undvika incidenter.

”När du släpper in ditt barn i en hoppborg ska du kunna lita på att borgen är säker. Att konstruktionen uppfyller kraven, att borgen sitter fast i marken, att det finns skydd runt borgen om barnet ramlar ur och att det finns personal som övervakar”, säger hon i ett pressmeddelande.

Konsumentverket granskar nu hoppborgar för tredje året i rad. Tidigare har kontroller utförts på bland annat marknader runt om i Sverige.

”Vi fortsätter att granska branschen för att få till förbättringar. Innan det går lika illa här som det har gjort i andra länder”, säger Anna Strandberg i samma pressmeddelande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln