Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Skolbrännare krävs på 73 miljoner

TT

Uppdaterad 16.54 | Publicerad 13.47

Två flickor krävs på ett stort skadestånd efter branden i Gottsundaskolan. Arkivbild.

Branden som de två 14-åriga flickorna startade på Gottsundaskolan i Uppsala 2018 fick hela skolan att brinna ned till grunden. Nu krävs de på 73 miljoner kronor.

Det var en sen kväll i oktober 2018 som de två 14-åriga flickorna frös och bestämde sig för att bryta sig in i Gottsundaskolan genom ett fönster. Med hjälp av en hammare tog de sig sedan in i personalrummet där de hittade en papperskasse med tändvätska och tändstickor.

– Vi frös fortfarande så vi hällde ut tändvätska, sedan kastade vi tändstickor, berättar en av flickorna för SVT Uppsala.

I november förra året kom ett brev hem till hennes familj där hon och den andra flickan – som båda nu är 20 år gamla – krävs på 73 miljoner kronor av kommunens försäkringsbolag. Skulden ska enligt kravbrevet betalas med dröjsmålsränta, vilket innebär att den varje dag växer med 24 000 kronor.

Enligt försäkringsbolaget SKFAB omfattas inte skadorna från branden av kvinnornas försäkringar – vilket innebär att bolaget kommer att stämma dem i domstol senare i höst.

– Det är väldigt mycket pengar och vi ställer krav på hela kostnaden. Sedan utgår vi ifrån att domstolen kraftigt kommer att sänka skadeståndet, säger Stefan Sköld, skadeansvarig på SKFAB, till SVT.