Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Fängelse för våldtäkter mot prostituerade

TT

Publicerad 2024-09-10 11.04

Den misstänkte mannen fångades på övervakningskamera innan ett av flera rån han ska ha begått mot prostituerade kvinnor i Stockholmsområdet vintern 2024.

En man i 40-årsåldern döms till fängelse i sju år och tio månader för två grova våldtäkter och tre rån mot prostituerade kvinnor i Stockholmsområdet.

Vid fyra av brotten hotades kvinnorna med kniv och i ett fall med en luftpistol, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen, som arbetar som handläggare inom socialtjänsten, ska ha kommit i kontakt med kvinnorna genom olika prostitutions- och eskortsidor.

Han döms mot sitt nekande. Han hävdar att han hade avtalat om sexköp med kvinnorna, men sedan lät bli att besöka dem. Tingsrätten tror honom inte, bland annat eftersom det anses uteslutet att kvinnorna skulle ha konspirerat mot mannen och hittat på händelserna.

Varnade på forum

På ett forum för prostituerade kvinnor varnades det i vintras för en knivbeväpnad man som rånar och våldtar.

”Våldsam”, skrev en kvinna. ”Han vill stjäla eller våldta”, skrev en annan.

”Att en eller flera andra gärningsmän – vid fem separata tillfällen – samtidigt skulle ha befunnit sig i området, utnyttjat det faktum att kvinnan väntade på en sexköpare och begått övergreppen är inte troligt”, meddelar rättens ordförande rådmannen Josefin Mallmin i rättens pressutskick.

Utsatt läge

Domstolen konstaterar att det är en brottslighet som har utövats systematiskt och att kvinnorna har befunnit sig i ett utsatt läge, eftersom mannen kommit in i deras lägenheter.

Våldtäkterna bedöms som grova och när det gäller de tre rånen överstiger straffvärdet straffminimum eftersom han använt kniv och luftpistol.

Det som å andra sidan talar för ett mildare straff är att en fällande dom sannolikt kommer att medföra att han förlorar jobbet.

Utöver fängelsestraffet döms mannen också att betala skadestånd till fyra kvinnorna, totalt mer än 700 000 kronor.