Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

”Kroppen fördes bort i en likbil”

Publicerad 2013-08-30

Polisen misstänker att företagets bil användes för att flytta kroppen

56-åringen jobbar med att transportera döda – nu sitter han anhållen för inblandning i mordet på den saknade 27-åringen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att han använt företagets likbil för att flytta kroppen.

– Blotta misstanken gör mig illamående, säger arbetsgivaren till Aftonbladet.

27-åringen från Dalarna har varit försvunnen sedan i mars. I veckan anhölls två personer misstänkta för att ha mördat honom. Ytterligare fyra personer anhölls för inblandning i brottet.

En av dem, en 56-årig man från Dalarna, misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Mannen är anställd av ett bolag som bland annat utfört transporter av döda. Bolaget har varit aktivt i flera olika län och bland annat haft polisen som uppdragsgivare.

"Gör mig djupt bedrövad"

Polisen misstänker att 56-åringen använt företagets likbil för att transportera 27-åringens kropp, kan Aftonbladet avslöja.

– Jag kan inte säga något om det för jag vet inte var den uppgiften kommer i från, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Arbetsgivaren känner dock till polisens teori.

– Kan man bli mer upprörd som arbetsgivare - om det stämmer? Jag vill inte föregripa polisutredningen på något sätt men blotta misstanken gör mig djupt bedrövad, säger han.

Ägaren uppger att han träffat 56-åringen ett par-tre gånger.

– Jag uppfattade honom som ödmjuk, trevlig och snäll, och jag har inte tidigare hört några klagomål på hans sätt att sköta sitt jobb. Yrkesmässigt är han jätteduktig och har visat bra referenser innan jag anställde honom.

Dödades i mars

Bolaget är inte längre aktivt som leverantör åt polisen men det har inget med de nu aktuella misstankarna att göra, eftersom brottet ska ha begåtts då polisen fortfarande var en av uppdragsgivarna.

Polisen har enligt källor också uppgifter om att 56-åringen berättat för andra i sin omgivning hur en kropp kan förintas fullständigt med hjälp av syra.

Åklagaren Anne Sjöblom bekräftar att man tror att mordet begåtts någon gång mellan den 24 och 25 mars i år, men varken hon eller polisen vill uppge om 27-åringens kropp hittats.

Var en chock

Hon vill inte heller berätta exakt vad man misstänker att 56-åringen gjort i samband med mordet.

– Men han är misstänkt för brott mot griftefrid och du kan ju själv läsa vad det innebär, säger Anne Sjöblom.

I lagtexten står att läsa: "Den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller eljest gör skada eller ofog på kista, urna, grav eller annat de dödas vilorum eller på gravvård, döms för brott mot griftefrid till böter eller fängelse i högst två år.

En person som jobbat med 56-åringen i drygt ett år säger att det kom som en chock när han fick veta vad polisen misstänker mannen för.

– Han är en normal person. Det här hade jag inte väntat mig, säger kollegan.

ANNONS