Sex anhållna i mystisk mordutredning

Uppdaterad 2013-08-30 | Publicerad 2013-08-29

Den unge mannen har varit försvunnen sedan i våras.

Nu har sex personer anhållits för mord och inblandning i brottet, varav en 41-årig man begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Men jag kan inte gå in på några närmare detaljer, säger Lisa Sannervik på Uppsalapolisen.

Mannen, som är i 25-årsåldern och från Dalarna, är anmäld saknad sedan i början av mars.

Försvinnandet rubricerades som människorov och organisationen Missing People har bland andra varit involverade i sökandet efter honom.

Nu tror polisen att han mördats.

Två misstänkta för mord

Sent i våras inledde polisen i Uppsala län en förundersökning gällande mord.

I veckan slog man till mot flera misstänkta.

– Det handlar om ett misstänkt mord på den person som anmäldes försvunnen i Dalarna, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Totalt sitter sex personer anhållna – två av dem misstänks för mord. En av dem, en 41-årig man, har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– De särskilda häktningsgrunderna är att han kan försvåra utredningen om han är på fri fot och att han kan fortsätta sin brottsliga verksamhet, säger Anne Sjöblom.

Mordet begicks i mars

Enligt åklagaren ska mordet ha begåtts mellan den 24 och 25 mars i år i Örsundsbro. Mannen i 25-årsåldern försvann drygt tre veckor tidigare. Anne Sjöblom vill inte säga på vilken grund man misstänker 41-åringen för mord.

41-åringen är hemmahörande i Enköpings kommun. Han är tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för narkotikabrott och stöld. Enligt advokaten nekar mannen till anklagelserna.

Under onsdagen spärrade polisen av ett område i Örsundsbro, i samma kommun som 41-åringen bor, och avspärrningarna är kvar i dag.

– Det är ett väldigt stort område som är avspärrat. Det är två kilometer i omkrets ungefär, säger Aftonbladets fotograf på plats, Stig Norling.

Polis och åklagare förtegna

Enligt honom är det främst en äng och skog som spärrats av.

– Vi har genomfört husrannsakningar i samband med den mordutredning som pågår. Området är avspärrat för att säkra bevisning, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Ytterligare en man, som är i 25-årsåldern, misstänks för mord.

En 26-årig kvinna, hemmahörande i Dalarna, är misstänkt för medhjälp till brottet. Enligt dt.se gjorde polisen ett tillslag mot en adress i Orsa där en 56-årig man bor. Han misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Två personer, däribland en 27-årig man från Stockholmsområdet, misstänks för skyddande av brottsling.

Vilken koppling som finns mellan offret och de misstänkta är ännu inte känt, men de sex nu anhållna ska känna varandra.

– De är mer eller mindre bekanta med varandra allihop, säger Anne Sjöblom.

Både polisen och åklagare är förtegna om utredningen och vill inte gå in på om man anträffat en kropp. 

– Jag kan inte gå in på några närmare detaljer. Vi är fortfarande inne i ett väldigt intensivt skede av utredning, säger Lisa Sannervik.