"Reinfeldt visste om Nuon-affären"

Publicerad 2013-07-23

Löfven vill ha haverikommision

42 procent av Nuons värde har försvunnit sedan köpet 2009.

Nu vill Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tillsätta en haverikommission för att ta reda på vad som egentligen hände innan köpet.

– För mig är det uppenbart att regeringen försöker glida undan, de slingrar sig och har försökt att tysta ner detta, säger han till TT.

2009 köpte Vattenfall det nederländska energibolaget Nuon för drygt 89 miljarder kronor med dåvarande näringsminister Maud Olofssons godkännande. Fyra år senare har företaget tappat 42 procent – eller över 37 miljarder – av sitt värde. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skräder inte orden om statliga Vattenfalls miljardnedskrivningar.

– Det är otroligt stora nedskrivningar, så det är klart att det är allvarligt. Nu aktualiseras igen frågan om Nuon, säger han till TT.

Olika uppfattningar om ansvaret

Det råder delade meningar om hur mycket alliansregeringen och partiledarna kände till om Nuon-köpet 2009. Enligt finansmarknadsminister Peter Norman var det Vattenfalls styrelse och dåvarande näringsminister Maud Olofsson som tog beslutet, partiledarna informerades först efteråt. Men en promemoria från Näringsdepartementet visar tydligt att både statsminister Fredrik Reinfeldt och partiledarna i Alliansen var informerade innan köpet gick igenom. Samma besked har Maud Olofsson lämnat tidigare.

Stefan Löfven säger att med tanke på Nuon-affärens storlek så "måste det ha varit en gemensam beredning i ärendet".

– Ingen styrelse eller ett enskilt statsråd kan väl rimligen göra sådana affärer utan att statsministern och finansministern är medveten om det, säger han.

– Och en affär i 100-miljardersklassen – om det är så att ett enskilt statsråd tar det bara sådär, så är det ju. . . Jag vet inte vilket som är värre, faktiskt.

Haverikommision ska granska affären

Stefan Löfven hänvisar till den tidigare nämnda promemorian från Näringsdepartementet som visar att det så kallade inre kabinettet – Alliansens partiledare – var informerat om Nuon-köpet.

– Nu måste regeringschefen ut och visa sig och tala om hur de tänkte. Vilka överväganden gjordes och så vidare. Det håller inte att skylla på ett avgånget statsråd här.

S-ledaren vill nu att en "haverikommission" granskar affären.

– Nu måste vi få ordning och reda. Vi måste få en oberoende granskning av affären, så vi får gå till botten med vad som har hänt, vem som har gjort vad och så vidare.

Men på pressträffen tidigare i dag stängde finansmarknadsminister Peter Norman dörren för en sådan utredning.

– Jag tycker så här, den här frågan är anmäld till Konstitutionsutskottet och jag tänker inte föregå den utredningen, säger han.

ANNONS