Gotland – ön som alla plötsligt vill försvara

Publicerad 2014-03-05

Visbys ringmur.

S har insett sitt misstag.

FP menar att ön kan bli ett ryskt brohuvud.

Allt fler partier vädjar nu om att återta försvaret till Gotland.

– Den som behärskar Gotland behärskar också Östersjön till stor del, säger Stefan Ring, militärstrateg på Försvarshögskolan.

2005 lades det sista förbandet ned på Gotland – efter ett beslut av den dåvarande S-ledda regeringen.

Det enda som är kvar i dag är hemvärnet på ett hundratal personer, en temporär flygbas och 14 stridsvagnar i en nybyggt förrådsbyggnad.

– I övrigt finns det inget mer, säger Stefan Ring, militärstrateg på Försvarshögskolan.

”Dimensionera efter risken”

Två Gripen-plan från incidentberedskapen finns däremot tillfälligt på plats på Gotland.

– Främst beroende på den ryska beredskapsövningen. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.

Enligt Ring är det helt naturligt att detta nu sker:

– Just med tanke på det som händer i Ukraina.

Samtidigt har flera riksdagspartier, FP, S, KD och SD flaggat för att den militära närvaron på ön bör bli permanent – och i mycket större omfattning.

Enligt FP-ledaren Jan Björklund finns det en risk att Gotland ockuperas av Ryssland om landet går in i de baltiska staterna, för att förhindra att Gotland blir ett brohuvud för Nato.

– Man måste dimensionera brandkåren efter risken för brand, annars chansar man. Hur många trodde att Ryssland skulle gå in i Krim? Samma argument kan användas för Baltikum, säger Björklund.

Maktvakuum i Östersjön

Folkpartiet vill införa ett doktrinskifte i Försvarsmakten där Gotland ingår.

– Det har vi drivit under en lång period, sa Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson i går.

Enligt militärstrategen Stefan Ring skulle ett försvar på Gotland markera att ön är en säkerhetspolitiskt viktig plats. Han vill både ha luftvärn och markförband.

– Det är bara att konstatera att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige nu. Att det ska bli ett ryskt anfall mot Sverige är inte sannolikt. Det är viktigt för mig att Försvarsmakten verkar krigsavhållande. Det farligaste just nu är om Ryssland uppfattar att det finns ett maktvakuum i Östersjön, säger Ring.

”Bygger säkerheten inifrån”

Enligt honom måste Sverige fylla det vakuumet innan någon annat land gör det.

– Vi får inte glömma att Östersjön är en viktig handelsled för Ryssland. Väldigt stor del av deras export går på köl från St Petersburg igenom Östersjön och ut. Östersjön är viktig för Ryssland ur det perspektivet. Om Ryssland då skulle få för sig att man upplever ett hot här i området då kan det göra med Gotland precis som med Ukraina.

Ingen hade nämligen kunnat förutse invasionen i Ukraina. Därför bör även Sverige vara beredd, menar Ring.

– Det är försent att börja sätta förband på Gotland när det uppstår en situation. Efter det som händer i Europa ökar kraven på att utgå från att vi bygger säkerheten inifrån och ut, i stället för tvärtom som de senaste tio åren. Vi måste ha ett nationellt försvar och i och med det kunna delta i internationella insatser, säger Ring.

– Det viktigaste är inte att ha en Försvarsmakt som kan vinna ett krig. Om det ändå blir krig måste vi ha en Försvarsmakt som har förmåga att genomföra väpnad strid och försvara Sverige.