Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Snart kommer sommarvärmen

Publicerad 2015-05-20

Håll ut – ny prognos pekar på bra väder till skolavslutningen

Snart glassväder Det ser ut att vara chans till varmt besök när vi kommer en liten bit in i juni enligt meteorologen.

Håll ut!

Juni kommer inleda starkt med sol och torrt väder.

– Det är goda chanser att vi får fint väder de flesta dagar under skol­avslutningsveckan, säger meteorologen Johan Groth.

Maj är en förlorad månad. Den efterlängtade vår­värmen kommer vara fortsatt frånvarande.

Det visar i alla fall den senaste fyraveckorsprog­nosen från väderinstitutet Storm Geo.

– Vi får fortsatt förhållandevis lägre temperaturer maj ut och sen börjar det hända saker med start i de norra delarna av landet. Vi får in värmen mer och det blir stadigare i början på juni och skolavslutningsveckan, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm Geo.

Värmen kommer dock inte helt att frysas ut. Enligt meteorologen kommer den sporadiskt redan under de närmaste två veckorna.

Sporadisk värme

– Det ser ut att vara chans till varmt besök när vi kommer in en liten bit i juni. Då är prognosen som mest osäker, men enligt ten­densen ser det ut som att vi går in i en stabilare och varmare period i juni. Slår den in kanske vi får lite gosiga sommardagar och det har vi ju längtat efter, säger Johan Groth.

När det är dags för skolor och gymnasier att ringa ut för ett efterlängtat sommarlov pekar prognosen på att det är läge för tunna skor och kläder.

’Det finns hopp’

– Det är en from förhoppning om den här tendensen som prognosen visar. Det är goda chanser att vi får fint väder de flesta dagar under skolavslutningsveckan. Så just nu finns det hopp för de som undrar hur det blir på studenten, säger Johan Groth.

Då kan temperaturerna landa någonstans mellan 20 och 25 grader på sina håll i landet, om prognosen visar rätt.

Kyliga nätter

Medeltemperaturen kommer dock att vara något lägre än normalt. Enligt meteorologens beräkningar blir det kyliga morgnar och nätter ett tag framöver.

När blir det läge för långa kvällar utomhus?

– Kan man sitta i lä kan man få en gosig kväll. Men det är ändå så att man får ha ganska mycket tröjor med sig. Vilket antyder att vi får vänta ett tag till, men de här kvällarna ska dyka upp i slutet på månaden. Men än så länge får man packa med sig en tröja. Det blir kyliga kvällar.

Bra odds för bröllopet

Sista dagen för prognosen är den 14 juni. Vilket innebär att det redan nu finns tendenser till vackert väder på prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllopsdag den 13 juni.

– Jag skulle inte satsa pengar än. Men om jag skulle sätta odds, så skulle oddsen för bra väder inte ge lika mycket tillbaka som de för dåligt. För brud­paret och för alla som vill följa det ser det hoppfullt ut.

Följ ämnen i artikeln