Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Här är första bilderna på flyktingtälten

Uppdaterad 2015-11-25 | Publicerad 2015-11-24

REVINGEHED. Nu är bygget av första svenska tältlägret för flyktingar igång.

På en lerig fotbollsplan i Skåne ska runt 240 personer bo i provisoriska tält.

– Vi började bygga i går, säger Anna Hjärne på MSB.

Det var under måndagen som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beslutade att bygga upp ett akut och provisoriskt tältläger för att ge flyktingar ta över huvudet.

Redan på tisdagen har de första tälten rests på en snöblöt fotbollsplan på myndighetens egna område utanför Lund.

– Vi började arbetet i går morse och håller på att sätta upp de första tälten som är just för boende, säger Anna Hjärne, teamleader för tältbyggargruppen.

Plats för 240 personer

För drygt två veckor sedan gav Lunds kommun bygglov för uppförande av 76 tält för flyktingar vid Revingehed. Men byggstarten har dragit ut på tiden eftersom kommunen väntar på vissa handlingar för att kunna utfärda ett startbesked.

Nu är bristen på bostäder för flyktingar akut och därför kommer myndigheten att sätta upp temporära tält, som inte kräver bygglov.

Runt 240 personer ska bo i ett 20-tal tält, enligt MSB:s presstjänst.

Tälten, som annars används i katastrofområden runt om i världen, går att bygga upp snabbt.

Man beräknar ändå att det kommer att ta runt två veckor innan några flyktingar kan flytta in. Det är den isolerande markgrunden som man väntar på.

– Det är för att hålla markkylan borta, säger Rickard Uppenberg, som i vanliga fall arbetar som specialistsjuksköterska och brandman.

Han är en del av MSB:s internationella team som vanligtvis arbetar i krisområden, så som Sydsudan och Nepal.

– Det här är nog första gången vi bygger i Sverige, säger han.

”Första gången i Sverige”

Runt 20 personer jobbar med att resa tälten. Förutom boendetält kommer det att byggas upp toaletter, duschar och kökstält. Dessutom kommer man att lägga trottoarer med hjälp av lastpallar.

Inne i tälten ska det finnas sängar och filtar. Vid tältentrén blir det riktiga dörrar.

I helgen snöade det i Skåne och det blir allt kallare. Men detta ska inte vara ett problem för dem som ska bo i tälten, menar Anna Hjärne.

– Det kommer att finnas värmeaggregat, varje tält kommer att vara uppvärmt. Det kommer också att finnas gångar mellan så man slipper att gå genom lervälling. Jag tror och hoppas att det kommer att bli bra, säger Anna Hjärne.

Följ ämnen i artikeln