Sätter upp tält – utan bygglov

Publicerad 2015-11-23

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att direkt sätta upp tält för flyktingar på Revingehed. Den akuta situationen med flyktingar som inte har tak över huvudet gör att man tänker om. Nu ska tält utan bygglov sättas upp.

– Det blir plats för 250 människor. Jag hoppas att man kan börja förbereda marken redan idag, säger Svante Werger.

Den akuta situationen för flyktingar har fått ledningen för MSB att agera. Idag beslutade man att sätta upp ett antal akuttält på Revingehed utanför Lund. Tälten har inte bygglov. Men det krävs inte menar, Svante Werger, kommunikationsdirektör för MSB.

– Det behövs inte för tält som bara står uppe i någon månad, säger Svante Werger.

Brandvarnare

Tälten är inte heller kontrollerade och godkända ur brandskyddssynpunkt men det ska MSB säkra genom att placera ut brandvarnare och handsläckare.

– Det kommer finnas gott om brandvarnare i lägret. Dessutom kommer det finnas vakter på plats dygnet runt. Om det blir vi som står för vaktinsatsen eller någon annan – det återstår att se.

Lägret ska ge plats åt omkring 250 flyktingar. Men det kan dröja mellan en till två veckor innan flyktingarna kan flytta in.

– Alla tält ska vara uppe innan de flyttar in. Jag hoppas att vi kan börja bygget redan idag. Vi inleder med beredning av marken.

Annan modell

Den 11 november gav Lunds kommun bygglov för uppförande av 76 tält för flyktingar på Revingehed, Lund. Men byggstarten drog ut på tiden då det krävdes ytterligare handlingar, som slutbesked. De tält som MSB nu väljer att sätta upp akut är av en annan modell.

– De ska vara något säkrare ur brandskyddssynpunkt. Det är tält som har använts tidigare i våra internationella insatser. Det kan vara humanitära insatser som exempelvis jordbävningar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har också planer på att köpa in tält av en mer hållbar modell – som kan stå uppe i uppemot ett år. Men det beslutet dröjer. Först ska Migrationsverket säga sitt och sedan ska frågan upp på regeringsnivå. När regeringen eventuellt har sagt ja till ett inköp så kan det dröja ytterligare åtta veckor innan tälten är på plats.

Tittar på andra platser

Med den nya modellen av tält så kan lägren bli stora, förklarar Svante Werger.

– Det skulle kunna bli mellan 500 och 1 000 personer i varje läger.

Förutom Revingehed så finns det planer på att uppföra tältläger på ytterligare fyra platser.

– Vi tittar också på andra platser där tältläger skulle kunna bli aktuella. De fyra andra platserna är Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun, Jättuna i Flens kommun och på Gävle övningsfält, säger Svante Werger.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS

Följ ämnen i artikeln