Lena Mellin: Åkesson borde säga tack och hej

Publicerad 2012-11-14

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att både Erik Almqvist och Kent Ekeroth kommer att tvingas bort från partitoppen.

– Jimmie Åkesson borde ta in dem båda två på rummet och säga "tack och hej för den här tiden".

SD:topparna kan sedan filmen publicerats inte längre förneka att bland annat rasistiska tillmälen uttrycktes under ett bråk i Stockholm sommaren 2010.

Aftonbladets Lena Mellin tror att filmen kommer att fälla både Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Kan Erik Almqvist sitta kvar som ekonomisk-politisk talesperson?

– Hans trovärdighet har rasat i botten. Det är inte bara att han beter sig som en tönt och en rasist, utan att han dessutom ljuger. Jag har otroligt svårt att tänka mig att Jimmie Åkesson vill ha honom kvar.

Kan Kent Ekeroth sitta kvar?

– Han är ju rättspolitisk talesperson för partiet och att han står och filmar övergrepp som hans kompisar begår på andra människor det tyder ju på att han inte har den rätta inställningen till att ha det uppdraget.

Hur bör Jimmie Åkesson agera?

– Han borde ta in dem båda två på rummet och säga "tack och hej för den här tiden". Sedan kan ju inte Jimmie Åkesson bestämma om de ska sitta i riksdagen eller inte, de är båda invalda på egna mandat, men han kan ta ifrån dem deras uppdrag.

Vad betyder det här för sverigedemokraterna?

– Det är en fruktansvärd backlash för partiet. Jimmie Åkesson och SD:s ledning har kämpat hårt för att hålla sina riksdagsledamöter i strama tyglar, de har gjort allt för att framstå som polerade. Jag tror att Jimmie Åkesson ändå har som mål att SD ska vara Sveriges tredje största parti, det passar inte in den planen att de i sin riksdagsgrupp har en person som säger sådana här saker till folk på gatan och att en annan filmar hela övergreppet.

ANNONS