”De har utropat sig till segrare nu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-09

Socialisterna blir kvar vid makten. Aftonbladets Spanienexpert Thomas Gustafsson rapporterar direkt från segeryran i Madrid

Socialdemokraterna vinner valet i Spanien.

– Jag står utanför socialisternas partihögkvarter, här sjunger man kampsånger och tusentals anhängare jublar, säger Aftonbladets Thomas Gustafsson direkt från Madrid.

Vallokalerna stängde klockan 20 och regerande PSOE har vunnit en klar seger.

Valdeltagandet i söndagens parlamentsval var preliminärt runt 73 procent, vilket är något lägre än 2004 men högre än 2000.

Strax efter klockan 22 var stämningen hög utanför PSOE:s partihögkvarter i centrala Madrid.

– Det finns tusentals människor här. Man har precis utropat sig till segrare, man sjunger och det är mycket hög stämning, säger Thomas Gustafsson.

– Folk jublar och man lär fira hela natten. Resultatet innebär också att Spanien får en stabil regering de närmaste fyra åren.

Klar seger

Samtliga undersökningar pekade mycket snart på en stor seger för det socialdemokratiska regeringspartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) medan oppositionspartiet högerpariet Partido Popular (PP) gör ett mycket dåligt resultat.

– Enligt TVE, som brukar ligga närmast, får PSOE 45 procent av rösterna vilket ger mellan 172 och 174 mandat. Och det betyder att det blir närmast egen majoritet i kongressen som har 350 mandat, säger Thomas Gustafsson.

ETA-mord

PSOE leds av Jose Luis Rodriguez Zapatero, som blev premiärminister efter valet 2004. Mot sig har man PP, som leds av Mariano Rajoy. De slogs om makten redan 2004 och om PP:s förlust blir så stor som allt pekar på lär röster höjas för att byta partiledare.

ETA-mordet på en före detta lokalpolitiker i torsdags la sordin på valrörelsen, men kan ha fått fler att gå till valurnorna.

– På begravingen dagen efter uppmanade hans 19-åriga dotter alla att gå och rösta. Andra har sagt samma sak, och det verkar som folk hörsammat uppmaningen, säger Thomas Gustafsson.

– Jag såg en väljarundersökning nyss som tydde på att folk reagerade på samma sätt som 2004, Då reste sig alla soffliggare i ursinne för att rösta bort den konservativa regeringen, som hade drivit in Spanien i kriget i Irak.