Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Allt fler blir drabbas av kärleksbluffar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-31

Anmälningarna ökar men mörkertalet är stort

Allt fler kärlekstörstande svenskar drabbas av bedragare som försöker lura dem på pengar.

En av tio Aftonbladetläsare har blivit lurad och på två år har antalet anmälningar om internetbedrägerier femdubblats, enligt statistik från polisen.

Men mörkertalet är stort, många skäms och vågar inte anmäla.

I går stod fem män på Arlanda och väntade på samma kvinna från Thailand. Men allt var en bluff, kvinnan fanns inte och männen lurades på sammanlagt 65 000 kronor.

Arlandapolisen uppger att den med jämna mellanrum får besök av män och kvinnor som tror att deras livs kärlek ska dyka upp, men i stället blir de lurade på både hjärta och pengar.

Och nästan alla berättar samma historia.

Ber om pengar

De blir kontaktade på svenska dejtingsidor av en vacker, framgångsrik person från utlandet. Allt känns bra men efter ett tag ber personen om pengar för att köpa biljett till Sverige.

Upphör inte kontakten kommer fler förfrågningar om pengar.

Svårt att inse

Och allt fler svenskar drabbas av liknande bedrägerier. En av tio av Aftonbladets läsare uppger att de lurats på pengar efter att ha nätdejtat. Och en femtedel har lurats på kärleken.

Enligt flera av de drabbade som Aftonbladet varit i kontakt med är det svårt att förstå att man blir lurad.

Men det finns varningstecken.

Dejtingsajten Match.com ger följande råd.

Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det.

Det finns tyvärr personer, både på nätet och i verkliga livet, som livnär sig på att lura andra människor. Redan när man kommunicerar med varandra via mejl är det bra att vara lyhörd för signaler hos den man kommunicerar med som kan tyda på att han eller hon har bedrägliga avsikter.

Ge aldrig, aldrig pengar till någon som ber om det.

Om någon ber dig om pengar är det en signal att personen kanske inte har den bästa av avsikter med sitt dejtande. Vi rekommenderar att du avslutar kontakten med den personen.

Håll kommunikationen inom sajten.

Om en person ber dig att direkt ta er kommunikation via en extern e-postadress snarare än via tjänsten så kan det tyda på att man inte vill kunna spåras. Agera försiktigt.

Bilder som ser professionella ut.

Även om man förstås ska ha en så bra bild som möjligt i sin profil är det allra vanligaste att man har en bra bild från fotoalbumet snarare än modellbilder. Var vaksam.

Globala kontakter.

Att Match.com har medlemmar runt om i hela världen ökar förstås dina chanser att träffa den rätta. Men om någon fyller de ovanstående varningskriterierna och dessutom kommunicerar på engelska kan det vara en anledning till att vara lite extra försiktig.