Klimataktion i Frankfurt – alla flyg ställdes in

TT

Uppdaterad 09.15 | Publicerad 06.44

Polis och säkerhetspersonal försöker föra bort klimataktivisterna.

All trafik till och från Frankfurts flygplats ställdes tidigt på torsdagsmorgonen in efter att klimataktivister hade tagit sig in på området.

Flygtrafiken kunde börja återupptas gradvis efter några timmar. Även trafiken till och från Sverige drabbades.

Aktivisterna från klimatrörelsen Letzte Generation (sista generationen) tog sig in på Tysklands största flygplats genom att klippa upp ett säkerhetsstängsel tidigt på torsdagsmorgonen. Sedan tog de sig till fots, på cyklar och skateboards till olika platser och limmade fast sig på landningsbanor, uppgav gruppen. Hur många som deltog i aktionen är inte känt.

Aktivisterna kräver en bindande internationell överenskommelse om att förbjuda fossila bränslen från år 2030.

”Lösa störningen”

Vid klockan 05 på morgonen stoppades flygtrafiken på flygplatsen. Trafiken stod stilla under cirka tre timmar men har gradvis kunnat börja återupptas, meddelar flygplatsen på X.

Flygplatsen uppmanar även fortsättningsvis passagerare att kontrollera statusen för sina avgångar innan de reser till flygplatsen.

Försenat i Sverige

Flygplatsen är den sjätte största i Europa med närmare 60 miljoner resenärer varje år.

Under torsdagsmorgonen var flera plan även i Sverige försenade på grund av aktionen.

– Det är två plan till Frankfurt och ett plan från Frankfurt som är försenade på grund av detta. Men Frankfurt är en stor hub så det är svårt att säga vad konsekvenserna blir långvarigt, sade Swedavias presstalesperson Peter Wärring.

Även på onsdagen orsakade klimataktivister störningar i flygtrafiken på flera håll i Europa, bland annat i London, Köln och Wien.

Följ ämnen i artikeln