Aftonbladet

Dagens namn: Uno

"RAF-pensionär" inte gripen – elitstyrka tog fel

TT

Uppdaterad 13.56 | Publicerad 11.22

Burkhard Garweg, till vänster, Daniela Klette i mitten och Ernst-Volker Staub till höger är trion som går under namnet "RAF-pensionärerna". Arkivbild.

Larmet gick på det tyska snabbtåget: en man som såg ut som Burkhard Garweg, en av de ökända ”RAF-pensionärerna”, fanns ombord. Elitstyrkan GSG9 sattes in och grep honom.

Men nu visar det sig ha varit fel man.

Det var i tisdags kväll passagerare på snabbtåget ICE från Bonn till Berlin lade märke till en man som de tyckte såg ut som Garweg – som var i sällskap av en kvinna och en hund – och påkallade polis.

Insatsstyrkan GSG9 gick in och grep mannen vid järnvägsstationen Berlin-Spandau, trots att både han och kvinnan bedyrade att de aldrig haft med RAF, även kallad Baader-Meinhof-ligan, att göra.

På onsdagen kablade tyska medier ut nyheten att Garweg gripits. Men några timmar senare meddelade åklagare att identifieringen av den gripne slutat med att han är oskyldig, och nu släpps.

RAF satte under 1970- och 1980-talen skräck i Västtyskland med sina terrordåd. Jakten på dem har blivit högaktuell nu sedan medlemmen Daniela Klette greps tidigare i år när polis stormade en lägenhet i stadsdelen Friedrichshain i Berlin.

Hon hade då varit på flykt i mer än tre decennier. Kumpanerna Ernst-Volker Staub och – visar det sig alltså – Burkhard Garweg är fortfarande på fri fot.

Gruppen låg bland annat bakom sprängningen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975.