Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Sex döda gisslan tillbaka i Israel

TT

Publicerad 2024-08-20 09.06

Släktingar till Hamas gisslan i Gaza protesterar för att få hem nära och kära den 3 augusti.

Kroppar efter sex döda personer som hållits gisslan av Hamas i Gaza har återförts till Israel, rapporterar israeliska medier.

Enligt Israels militär genomfördes en ”räddningsoperation” i staden Khan Yunis i södra Gaza natten till tisdagen, när kropparna hittades och senare fördes tillbaka till Israel. Fem av dem var sedan tidigare bekräftade som döda, den sjätte personens död bekräftades av myndigheter under tisdagen.

De döda ska ha hittats i en tunnel i staden och myndigheter uppskattar att en person kan ha dött redan i mars, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet kommer fortsätta göra ”allt de kan för att få tillbaka gisslan – både de levande och de döda”, enligt tidningen.

En släkting till en av de döda ur gisslan säger till den israeliska radiokanalen Radio 103FM att den israeliska regeringen har blod på sina händer.

– För (premiärminister Benjamin) Netanyahus överlevnad så dog min morbror. Få ut alla levande gisslan nu, säger han till kanalen.

Omkring 250 personer togs som gisslan av terrorstämplade Hamas under deras attack mot Israel i oktober i fjol. Av dem beräknas cirka 100 fortfarande vara kvar i Gaza efter att ungefär lika många släppts och ytterligare några räddats. Många som är kvar befaras dock inte längre vara i livet.