Ministerns oro: De vill skydda jobben i USA

Publicerad 2016-07-26

Philadelphia, Pennsylvania. Frågan om vem som blir USA:s nästa president är viktig för svensk politik.

Särskilt som både Clinton och Trump beskrivs som frihandelsfiender.

– USA är vår tredje största handelspartner, det har stor ekonomisk betydelse vem som blir president, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Ann Linde och näringsminister Mikael Damberg är några av de svenskar som i veckan deltar på Demokraternas konvent och politiska seminarier i Philadelphia. Birgitta Ohlsson (L) som hade EU-ministerposten i den förra regeringen, är en annan.

– Man får en bubblig politisk energi som varar i veckor efteråt av att lyssna på politiska idoler som Hillary Clinton, säger Ohlsson när vi träffas på ett kafé på konventets andra dag.

”Hotar amerikanska jobb”

Både hon och Ann Linde oroas dock för något som blev tydligt under konventets första dag: motståndet från framförallt Bernie Sanders anhängare mot frihandelsavtal som det transatlantiska TPP som amerikansk kongress under året har att ta ställning till.

I korthet går avtalet bland annat ut på att införa skattelättnader vid handeln av på varor och tjänster mellan tolv länder i Asien, Nord- och Sydamerika och Oceanien.

– De ser det som något som hotar amerikanska jobb. I grunden är man rädd för att inte hänga med i utvecklingen och att jobb ska slås ut när produkter kan göras billigare. Det är för att USA har ett system som gör det svårt för människor som förlorar jobbet, det är svårare att få utbildningsmöjligheter. I Sverige ser vi sådana här avtal som något som skapar jobb. Den diskussionen har man inte haft här. Istället uttrycker sig frustrationen över att riskera att förlora jobbet i att man är emot avtal, säger Ann Linde. 

”Clinton tvingas i en roll”

Även bland Republikanerna, som historiskt sett varit ett parti som varit positivt till frihandel, ökar missnöjet i och med Trumps retorik, säger Birgitta Ohlsson.

– Jag brukar säga att ingen nation någonsin blivit fattig på frihandel. Vi behöver handla mer, framförallt världens fattigaste länder måste få komma in på marknaden med sin produktion. Där har vi svensk politisk enighet.

Ohlssons bild är att också Hillary Clinton tvingats in i en roll där hon motsätter sig frihandelsavtal för att blidka Sanders anhängare.

– Men om Trump vinner kommer han att göra stora politiska poänger på det här och kanske lägga till ännu fler krav i de frihandelsavtalssamtal som vi EU-länder har med USA och som många hade hoppats skulle ha kommit längre vid det här laget än det gjort.

Oroande för Sverige

Ann Linde upplever att Donald Trump har en mer isolationistisk politik vad gäller handel och säkerhet.

Både Trump och Clinton beskrivs som frihandelsfientliga. Hur påverkas Sveriges relation till USA när någon av dem tar över efter Obama, en stark förespråkare för frihandelsavtal?

– USA är viktigt för Sverige. Det är vår tredje största handelspartner. Vem som blir president har en oerhörd betydelse. Personligen hoppas jag att det blir Clinton, jag tror att hon kommer att föra USA i en mer positiv riktning, säger Linde.