Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Mordmisstänkt erkände – i radio

Uppdaterad 2014-09-30 | Publicerad 2013-10-12

Den 72-åriga änkan misstänks ha mördat sin make för 18 år sedan.

Hon medger att hon skjutit den hjärtsjuke mannen med elpistol sedan han attackerat henne - men hävdar att agerandet inte orsakat hans död.

– Hon är ledsen, kränkt och bedrövad över anklagelsen, säger änkans advokat Pia Liljeblad.

När maken obducerades 1995 och dödsorsaken skulle fastställas pekade fynden i en klar riktning. Dödsfallet var naturligt. Det var en hjärtinfarkt.

Nu 18 år senare går det fortfarande inte att fastställa någon annan dödsorsak.

– Åklagaren har inte på något sätt gjort sannolikt att ett brott har begåtts eller att döden har orsakats av någon annan, framhåller Pia Liljeblad som överklagat av häktningen.

Advokaten menar att det därmed inte kan föreligga några sannolika skäl till att den i dag 72-åriga änkan gjort sig skyldig till mord.

"Utdelade slag"

Däremot medger änkan att det varit ett tumult, vilket hon berättat om i polisförhören. Det beskrivs i advokatens överklagande:

"N (änkans namn) har uttryckt att hon mötte X (makens namn) på stigen och undrade vad han håller på med. X tog tag i henne. N har därefter berättat för polisen att X utdelar ett slag mot henne med knuten hand eller elpistol i hennes ansikte. Tumult utbryter när N försvarade sig från angreppet. De båda stod upp och föll till marken under tumultet. X sköt med elpistolen mot henne; han träffade. Under tumultet fick N tag i elpistolen och använde den mot X."

Två år senare, 1997, berättade änkan om den dramatiska händelsen, som inträffade i Strömstads kommun, i radioprogrammet Karlavagnen.

Hon berättade då om elpistolen som hon fick tag i efter att mannen använt den mot henne.

Men förundersökningen lades ner eftersom inget nytt kom fram som frångick den tidigare bedömningen att mannen dött en naturlig död.

Åklagaren och polisen i Göteborg är förtegen men kommissarie Thomas Lager, som leder cold case-gruppen, uppgav vid häktningen att det kommit in nya uppgifter som gjort att ärendet blivit intressant igen.

"Ny omständighet"

Advokat Pia Liljeblad ger inte mycket för de uppgifterna eftersom de sannolikt kommer från en nära anhörig som änkan polisanmält för bland annat misshandel och bedrägeri, och som nyligen släppts från ett fängelsestraff.

– Han har med anledning av det uttryckt att han ska ge tiofalt igen.

Enligt advokatens uppgifter är det denne anhörige som riktat anklagelser mot änkan.

– Detta är den enda nya omständighet som framkommit sedan år 1997. Uppgifter från honom är icke tillförlitliga.

Utredningen syftar nu återigen till att klarlägga om det finns något samband mellan elpistol-angreppet och mannens död.

– Men min klient vidhåller att hennes agerande inte har orsakat hans död.

Kvinnan blev häktad av Uddevalla tingsrätt och Hovrätten över västra Sverige beslutade igår fredag att inte ändra det beslutet.

Har haft 18 år på sig att gömma bevis

Pia Liljeblad säger att hon är ledsen och besviken å sin klients vägnar.

Häktningen menar hon är helt onödig. Skälen som anges är risk att änkan avviker samt att hon ska undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen om hon är på fri fot.

Advokaten uppger att änkan inte har någon kontakt med den anhörige som lämnat uppgifter annat än via myndigheter. Att påverka honom och på så sätt bevisningen finns det ingen möjlighet till, anser hon.

  – Övrig eventuellt bevisning har hon - om hon så hade önskat - haft 18 år på sig att undanröja, säger Pia Liljeblad.

Flyktfaran anser hon vara överdriven.

– Hon är 72 år, har alltid bott i Sverige, lever på sin pension och har begränsade resurser. Det är inte praktiskt möjligt för henne att undandra sig lagföring och straff.

På fredag i nästa vecka kommer häktningen att omprövas.

ANNONS