Värsta torkan i USA på 56 år

Publicerad 2012-07-17

Uttorkade dammar, dåliga skördar och lantbrukare som har svårt att utfordra sina djur.

Halva USA har drabbats av torka – i Mellanvästern är det den värsta på 56 år.

Nu har katastroftillstånd förklarats i 26 delstater.

Juni kom med varmt och torrt väder i stora delar av landet och rankas som den tredje torraste månaden under de senaste 118 åren, skriver CNN.

Värsta torkan sedan 1956

Det fick förödande konsekvenser.

55 procent av landet är utsatt för torka, enligt Palmer Drought-indexet, som väger samman temperatur och nederbörd, skriver TT-AFP.

Det är den värsta torkan sedan 1956 då 58 procent av landet var drabbat.

Det amerikanska lantbruksdepartementet har nu förklarat katastroftillstånd i 26 delstater. Hela 71 procent av landet klassas som onormalt torrt, skriver CNN.

"En skräckhistoria"

Framför allt drabbas lantbrukare.

En av dem är Marion Kujawa från Ashley i Illinois. Han har kor och odlar majs, men kommer troligtvis inte kunna skörda mer än 20 procent av det normala, rapporterar VG. Han säger också att det börjar bli svårt att hålla djuren eftersom dammar torkat ut.

– Vi går från en kris till en skräckhistoria. Jag ser ett växande antal områden som inte kommer att producera spannmål över huvud taget, säger agronomen Tony Vyn vid Purdueuniversitetet.

Kan bli värre

Bristen på mat har fått priserna att skjuta i höjden och många bönder har tvingats sälja sina boskap eftersom de inte har råd att mata dem mer, skriver norska VG.

I Nevada har 1 100 lantbrukare har fått order av delstatens naturvårdsmyndighet om att sluta konstbevattna eftersom vattendragen nått alarmerande låg nivå, skriver TT-AFP.

Till och med vattenståndet i Mississippifloden är lågt.

Torkan har präglat jordbruket i landet de senaste åren, också i fjol var situationen allvarlig.

Enligt meteorologen kommer bara att öka i intensitet i slutet av juli, skriver VG.