Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Paret kysser varann – sen mördas hon

Publicerad 2012-03-30

Nya bilder kan fria maken från mordet

Shrien Dewani som misstänks för mordet på sin svenska hustru Anni, kommer inte att utlämnas.

Orsaken: mentala problem.

Shrien Dewani misstänks av sydafrikansk polis för att ha beställt mordet på sin svenska hustru Anni under parets smekmånad i Sydafrika i november 2010.

Han har begärts utlämnad från England, men hans familj har drivit en lång kamp för att Dewani ska få stanna i sitt hemland. Efter flera överklaganden lämnade i dag domstolen sitt besked.

Han kommer inte att utlämnas till Sydafrika i nuläget.

Enligt Skynews baseras beslutet på Dewanis psykiska problem.

Hans familj välkomnar domstolens beslut:

– Shrien kan endast återvända till Sydafrika när han är frisk nog och när hans personliga säkerhet kan garanteras, säger de enligt Skynews.

”Jag trodde honom”

I går visade BBC-programmet ”Panorama” nya övervakningsbilder från parets sista dagar tillsammans i Sydafrika. Bilder som sår tvivel om bevisningen mot honom.

Bara timmar före mordet i en fejkad bilkapning fångas Shrien och Anni på bild när de kysser varandra flera gånger.

Panorama har också pratat med det vittne som var den förste som träffade Shrien Dewani efter att han, som han påstår, blivit utknuffad av bilkaparna som försvann med Anni.

– När jag fick veta att han var anklagad blev jag överraskad, för när han den kvällen berättade vad som hänt för mig trodde jag honom, säger Simbonile Matokazi till BBC.

Vårdas för depression

Mot Dewani talar däremot andra bilder från dagarna efter mordet på Anni. Dewani ses med en vit plastpåse i handen som senare till synes dyker upp i handen på den taxichaufför som redan i domstol erkänt att han arrangerat mordet – på Shrien Dewanis begäran. I påsen ska betalningen för uppdraget funnits, enligt åklagare.

– Om han är oskyldig kommer domstolen att visa det och om inte så ska han straffas för det han gjort, säger Annis syster Ami Denborg till BBC.

Dewanis familj säger i ett uttalande att han är beredd att åka till Sydafrika och rentvå sig, men inte förrän han är frisk och hans säkerhet garanteras. Dewani är tvångsintagen på sjukhus för depression.

ANNONS