Helgens firande urartade i hela landet

Publicerad 2011-11-06

Polisen: Dårarnas helg.

Slagsmål vid Slussen i centrala Stockholm under natten mot söndag.

Det har varit egendomligt många fall av misshandel, bråk och fylla i helgen – av ovanliga slag.

Folk har fått näsan avbiten, skjutits i rumpan och slagits med basebollträ.

– Det har hänt mycket konstiga grejer. Man tror inte att det är sant, säger Erik Kummu, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Helgens galenskap började på fredagnatt i Norrbotten då en man blev skjuten av sin kompis i rumpan.

På lördagen blev en man stucken med en spruta av en okänd person i Vändträsk utanför Boden. Natten till söndagen nådde dåden sin kulmen i hela Sverige.

– Det är dårarnas helg. Arresterna är konstant fulla, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län till TT.

Slog med basebollträ

Han rapporterade ovanligt många fall av misshandel, bråk och fylleri. Bland annat fördes en man till sjukhus med allvarliga skador sedan en annan man i Degerfors sparkat och hoppat på hans huvud.

I Västmanlands län var polisen upptagen hela natten med att jaga flera biltjuvar och en man som slagit en annan med basebollsträ.

– Det tog mycket tid, säger Alf Karlsson, polisinspektör vid Västmanlandspolisen till Aftonbladet.

"Kunnat göra en film"

I Norrbotten hade polisen fullt upp även på söndagsnatten. En man bet av sin flickväns näsa i Piteå.

På söndag morgon knivskar en man en annan man i ryggen i Jokkmokk och misstänks för mordförsök.

– Det har varit så mycket tokigheter att man tror inte att det är sant. De hade nästan kunnat göra film från Norrbotten den här veckan istället för "Jägarna", säger Erik Kummu, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten till Aftonbladet.

Många drogtillslag

På andra håll i landet, däribland i Eskilstuna gjordes en särskild insats mot narkotika på och i anslutning till krogar och resulterade i 21 personer misstänkta för ringa narkotikabrott, två gripna för narkotikabrott av normalgraden, fem drograttfyllerier och fem husrannsakningar med olika beslag.

I Västernorrland omhändertogs 22 personer enligt lagen om berusade, varav tre också är misstänkta för ringa narkotikabrott.

Bråkade med intagna

I Sundsvall vandaliserades ett flertal bilar och polisen på Gotland körde i skytteltrafik till tillnyktringsenheten i Visby.

Och i Kalmar greps på lördagskvällen två män misstänkta för mordförsök sedan ett våldsamt bråk på ett boende för socialt utslagna slutat med att två andra män misshandlades och fördes till sjukhus. En kvinna är i sammanhanget misstänkt för skyddande av brottsling.

"De förlorade vettet"

Även i Västra Götaland har polisen märkt av att folk är lediga och ute på stan, men inga allvarligare våldsbrott rapporterades.

– Det har varit ganska mycket att göra, fylla, slagsmål, bråk och sånt där, säger Åsa Andersson på polisen i Västra Götaland till TT.

Norrbottens polisen har också funderat i samma banor – att det beror på tristess.

– Ja, jag vet inte om de haft så tråkigt i helgen att de börjat bråka. Det har nog varit för mycket sprit så de förlorat vettet, säger Erik Kummu, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

ANNONS