Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Grattis till vinsten, Oisín

Publicerad 2014-06-04

Aftonbladets Oisin Cantwell tar emot Advokatsamfundets journalistpris.

Grattis... Aftonbladets Oisín Cantwell som tilldelats Advokatsamfundets journalistpris.

– Tack. Jag är väldigt stolt och glad över detta pris. Och kul att det går till en kvällstidningsjournalist för första gången sedan Per Wendel på Expressen fick det 1989.

Enligt motiveringen bidrar din journalistik ”till att motverka kriminalpolitisk populism”. Hur tror du de menar då?

– Jag tror de syftar på att jag inte brukar försitta ett tillfälle att kritisera riksdag och regering när de kommer med ett lagförslag som är populistiskt. Det gör de inte minst under valår när sådana grasserar ganska fritt.

Vad ska du göra med prissumman på 25 000 kronor?

– Jag ska åka på semester med min son, min bror och hans son. Vi ska till Rom.

Vilken är den viktigaste rättsskandalen just nu?

– Det som pågår i den stora kokainmålet har under hela vägen kantats av märkligheter. Det mest allvarliga är att ett av brotten som Jonas Falk dömdes i tingsrätten för redan varit uppklarat i USA, vilket åklageriet inte sagt något om. När han sedan släpptes ut av hovrätten efter att ha dömts till 18 års fängelse i tingsrätten, vilket tyder på att han kommer att frias, häktades han av Spanien några dagar senare. Det är något med det som är väldigt märkligt, speciellt som brotten i Spanien redan är prövade i två rättegångar i Sverige. Någon jävla rättssäkerhet måste väl fortfarande gälla.

Vem tycker du ska få priset 2015?

– Det finns en ny spännande journalistik som växer fram, framför allt via olika sajter, som fortfarande prövar sina vingar och jag skulle gärna se någon sådan person få priset.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Lugn och ro.