Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Professorn om Sabrina: ”Mycket märkligt fall”

Har testat positivt flera gångar – ”någon borde gräva vidare”

Publicerad 2020-09-26

Jan Albert, professor vid Karolinska institutet, förvånas över Sabrinas fall och anser att det borde undersökas vidare.

– Det finns bara två möjliga förklaringar, säger han.

Frågan om huruvida covid-19-patienter kan bli återinfekterade är het inom forskarvärlden. Efter snart ett år med viruset och flera miljoner smittade förväntar sig vetenskapen ett fåtal fall där patienter inom kort tid från det första sjukdomstillfället visar symtom igen.

Om Sabrina är ett av dessa återstår att se. För att belägga det krävs nämligen avancerade tester för att studera virusets arvsmassa.

Två möjligheter

– Utifrån det du berättar finns det bara två möjligheter, förutsatt att testerna är korrekta, vilket man får anta eftersom så många prover testats, säger professor Jan Albert.

– Antingen är det en svans av en tidigare infektion, där hon inte har blivit riktigt frisk, eller så är det så att hon blivit infekterad igen. Men fyra månader är en lång tid för att vara en svans.

Jan Albert, överläkare och professor vid Karolinska institutet.

Han påpekar att PCR-testerna är så känsliga att de kan ge utslag i många veckor efter sjukdomstillfället, även efter ett tillfrisknande.

Studie från Hongkong

– Men man är inte smittsam så länge. Man räknar med att man smittar ungefär tio dagar från att man blivit sjuk, säger Jan Albert.

Hur vanligt det är att man återinsjuknar är det ingen som har svar på.

– Det finns egentligen bara en rapport som har försökt att ta reda på det på djupet, och det är en studie från Hongkong, säger han.

 Sabrina, 30, har testat positivt för covid-19 fyra gånger, men hon saknar ändå antikroppar.

Sannolikt, menar Jan Albert, handlar det inte om särskilt många personer. Och de som får sjukdomen på nytt blir troligen lindrigare sjuka andra gången – vissa kanske inte får några symtom alls.

– Och då blir det ju svårare att upptäcka det.

”Väldigt konstigt”

Coronaviruset, precis som andra virus, finns i en mängd genetiskt olika varianter. För att fastställa om en person smittats två gånger av covid-19 måste man därför jämföra virusets arvsmassa från båda sjukdomstillfällena. Om arvsmassorna är mycket lika varandra kan man anta att det rör sig om samma infektion, alltså en svans av sjukdomen. Om de däremot skiljer sig åt kan det röra sig om ett återinsjuknande.

– Men det är mycket speciella analyser och det är Folkhälsomyndigheten som håller i det där, säger Jan Albert.

Att Sabrina fått ett negativt svar på antikroppstest är däremot något som förvånar Jan Albert.

– Det låter väldigt konstigt. Någon borde nog gräva vidare, säger han.


15 miljoner i jackpott – se expertens system inför
Stryktipset