Borätt i innerstan bättre än börsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-08

Nyårets säkraste investering enligt experterna

Nyårets säkraste investering: en bostadsrätt i Stockholms innerstad.

Det är experttipset när bomarknaden drar igång igen till helgen.

Trots prisfall i höstas står sig bostadsrätterna mycket bra jämfört med den fladdriga börsen - och spöar villorna klart.

MILJONVINNARE Här på Johannesplan i city bjuds en fyrarummare på 123 kvadratmeter i dag ut för 3 950 000 kronor. Det blir över 32 000 kr/kvm. I början av 1996 kunde man få den för gissningsvis 1,5-1,7 miljoner kronor. Visar vilka klipp som kan göras på bostadsrätter i innerstan - en trend som experterna tror ska stå sig.Bild: BJURFORS

Detta framgår av ny statistik som jämför fastighetsmarknaden med börsutvecklingen.

Samtidigt verkar stans bostadsrätter vända uppåt igen. Vanligtvis jul-lugna december blev ovanligt livlig.

Fram till 1997 var det ganska jämnt lopp mellan aktiebörs, bostadsrätter, villor och hyreshus. Men sen har det varit rena bergochdalbanan.

Åtminstone för börsen som snabbt tog ledningen när jämförelsen startade i januari 1996. Drog ifrån ända fram till slutet av 1998, då första raset kom. Ett tag låg bostadsrätter, hyreshus och börs faktiskt precis lika.

God affär på lite sikt

Därefter vet vi hur det gick. Börsen fick glädjefnatt med hjälp av IT-ålderns riskkapital och rosenröda framtidsfabriker.

Ballongen sprack, börsen har halkat brant nedåt. Kurvan ser ut ungefär som en Anja Pärson-pist - men med mindre guldvittring"

- Samtidigt överraskas jag av att speciellt bostadsrätterna i Stockholm stiger så stadigt, säger Lars Engelbert, vd på Bjurfors som tar fram statistiken. Mitt tips är att värdeökningen fortsätter och att bostadsköp är en god affär på några års sikt.

Börsen droppade i fjol en rejäl bit under bostadsrätterna. Men har nu, lagom till nyåret, hankat sig upp igen.

- Kanske börsen tar sig i vår, säger Lars Engelbert. Men nytt är att borätter och villor inte längre automatiskt följer börsutvecklingen. Trycket är så hårt att bostadsmarknaden klarar sig av egen kraft.

Han menar att hyreshusen i dag håller priserna uppe tack vare de många ombildningarna till bostadsrätter. Hyresgästerna betalar bättre för sina hus än storinvesterare, som kräver marknadshyror.

Allt svårare för unga

Beklämmande - och politiskt hett - är givetvis att så många slås ut på stans allt mer segregerade bostadsmarknad.

- För ungdomar som inte kan köpa in sig in i bostadsracet blir det oavbrutet svårare att få fram det kapital som krävs, säger Lars Engelbert.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln