Rejält prislyft för bostadsrätterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-09

Priserna i Stockholms innerstad upp nio procent - trots höjda räntor

Bostadspriserna ökar igen - måttligt för villor och rejält för bostadsrätter.

Nya småhusbarometern visar för hela riket prisökning på två procent för villor första kvartalet i år. Borätterna i Stockholms innerstad stiger med hela nio procent.

Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån (villor) och Svensk Fastighetsförmedling (bostadsrätter).

Medelvillan över en miljon

Aftonbladets egen villastatistik, som vi tar in via lantmäteriet och visar på Prisguiden, redovisar helårsförändringarna. Då har villapriserna i landet stigit med sex procent och den svenska medelvillan är uppe i hela 1 063 000 kronor.

Fritidshus upp sju procent

För fritidshus är snittpriset i landet 634 000, ökning med sju procent på ett år.

Om man ser på senaste kvartalet, som småhusbarometern har med, redovisar Kronobergs och Västmanlands län uppgång med 7 procent för villorna. Därefter följer Uppsala län med 5 procent.

I tre län - Södermanland, Jämtland och Norrbotten - har priserna på småhus sjunkit med 3 procent under senaste kvartalet.

Svår bostadsbrist

Bostadsrätterna har samma kvartal stigit med två procent i riket, men alltså mycket mer i Stockholms innerstad, där medelpriset per kvadratmeter ligger runt 32 000 kronor. Stor-Stockholm ökar fem procent och Malmö med två.

Ökningen sker alltså trots att bostadsräntorna stigit något, vilket visar att bostadsbristen är svår på många håll i landet.

Lennart Arnstad, Bostäder

Följ ämnen i artikeln