Riccardo-dömda åtalas för nya våldsbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

Åklagaren: Utgången av Kungsholmsmålet har inverkan på påföljden

16-åringen och 17-åringen dömdes i tingsrätten i det uppmärksammade Riccardo-målet.

I dag åtalas de för nya våldsbrott.

16-åringen är åtalad för grov misshandel.

– De misshandlade en jämnårig pojke med sparkar och slag. Offrets näsben bröts av och han fick också sårskador, svullnader och upplevde självklart smärta, säger åklagaren Tomas Färndahl till aftonbladet.se om misshandeln som 16-åringen är misstänkt för.

I tingsrätten dömdes 16-åringen för anstiftan till misshandel.

Nu är han åtalad för grov misshandel, en händelse som inträffade den 25 augusti 2007 på Södermalm i Stockholm.

Tjafs som urartade

Åklagare Tomas Färndahl har svårt att förstå att en så ung person kan utöva så pass mycket våld som 16-åringen gjorde den aktuella kvällen.

Färndahl berättar att det "blev något tjafs" i lägenheten den aktuella kvällen och att en person hällde öl över någon annan. Sedan spårade tjafset ur och urartade i bråk och misshandel. Offret försökte fly men blev misshandlad i trapphuset. Han fick ta emot sparkar i magen och på höften men även mot huvudet och andra delar av kroppen.

– Misshandeln är att bedöma som grov på grund av det hänsynslösa våld som utövats, uppger åklagaren.

Komplicerat straff

16-åringen nekar till anklagelserna.

Eftersom han står åtalad i hovrätten för anstiftan till misshandel i Riccardo-målet, är frågan om påföljd lite komplicerad.

– Utgången av Kungsholmsmålet har inverkan på påföljden i det här fallet. Men jag kan säga så här: Om det hade rört sig om en vuxen skulle straffvärdet vara på över ett års fängelse. Men det är inte aktuellt för så här unga människor. Dem låser man inte in utan då blir det snarare ungdomsvård eller ungdomstjänst, säger Tomas Färndahl.

Dödshot

16-åringen kommer också åtalas för olaga hot och misshandel för en annan händelse som ska ha inträffat den 8 januari på en annan adress på Södermalm. Enligt åtalet slog och sparkade han tre jämnåriga och ska enligt åtalet även ha sagt att han skulle döda dem.

I samband med den misshandeln åtalas även en 17-åring som är dömd för grov misshandel och vållande till annans död i det så kallade Riccardo-målet.

Men i 17-åringen fall är brottsrubriceringen denna gång ofredande, då han ska ha knuffat en av personerna som 16-åringen bråkade med så personen föll omkull.

Ett åtal till

17-åringen har enligt DN ytterligare ett åtal att vänta. Incidenten ska ha inträffat i april förra året då 17-åringen misstänkts ha utdelat ett slag med knytnäven mot en jämnårig. Brottsrubriceringen är misshandel men det är oklart om åtalet blir klart i dag.