”Wow, utsikten är fantastisk”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Astronauterna om sin sju timmar långa rymdpromenad på ISS

Rick Linnehan arbetar med en robot på den internationella rymdstationen ISS.

Den kanadensiska roboten Dextre behövde fixas till.

Och den japanska modulen skulle på plats.

Astronauterna var ute på en sju timmar lång rympromenad.

– Åh, wow. Wow. Wow. Wow. Utsikten är fantastisk, sa Richard Linnehan enligt nyhetsbyrån AP.

Astronauterna Richard Linnehan och Garrett Reisman fick uppdraget att tidigt på fredagen se till att den gigantiska kanadensiska roboten Dextre skulle få strömförsörjning till alla delar.

Om maskinen skulle lämnas kall i flera kvällar, skulle den kunna skadas. Med hjälp av ny uppgraderad mjukvara hoppas man kunna lösa problemet.

På sin över sju timmar långa rymdpromenad utbrast astronauterna "åhhhh" ett antal gånger. Mot slutet av rymdpromenaden fick de se en otrolig utsikt över mellersta USA, troligtvis bland annat Chicago.

– Det är helt fantastiskt, säger Garrett Reisman som fick uppleva sitt livs första rymdpromenad.

Han flög upp med Endeavour och ska nu bo ombord på ISS tills juni.

Japanskt labb

Samtidigt som Richard Linnehan och Garrett Reisman arbetade med roboten, jobbade två av deras kollegor med att med hjälp av en robotarm ta bort en del av en japansk modul från rymdfärjan Endeavour. En modul som sedan ska sättas fast på rymdstationen ISS.

Det är den första delen av Japans laboratorium "Kibo" som betyder hopp. Huvuddelen av laboratoriet ska levereras av Endeavour och sättas på plats i maj.

Endeavour kommer stanna kvar vid ISS ovanligt länge denna gången och under tiden ska fem rymdpromenader genomföras, rapporterar AP. Vid tre av rymdpromenaderna ska man fokusera på roboten Dextre som levererades med Endeavour i nio delar.

Roboten är tänkt att hjälpa astronauterna på deras rymdpromenader och kan eventuellt korta ner tiden som astronauterna behöver vara ute.