Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Hovrätten friar tidigare dömda från gruppvåldtäkt

Publicerad 2016-09-16

Männen fälldes i tingsrätten - men friades av hovrätten i Skåne och Blekinge.

Två män dömdes av tingsrätten för grov våldtäkt av en flicka med funktionsnedsättning.

Hovrätten gör en annan bedömning och friar nu de två männen.

Anledningen är att den anser den i dag 23-årig kvinnans berättelse vara oklar och att det finns både motsägelser och felaktigheter i den.

Helsingborgs tingsrätt dömde i juni i år de två männen till fängelse i tre år och sex månader för grov våldtäkt av en flicka med funktionshinder, för sex år sedan.

Domen kom efter efter att polis och åklagare kunnat återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen efter att ett nytt DNA-spår hittats.

Tings- och hovrättsdomarnas bedömningar skiljer sig i hur man värderar den i dag 23-åriga kvinnans egna berättelse om händelsen.

Helsingborgs tingsrätt har i sin dom tagit hänsyn till hennes intellektuella funktionsnedsättning och att den förklarar hennes osäkerhet på kontrollfrågor. Hon har dock på ett sammanhängande och detaljrikt sätt kunnat berätta om vad som hände, skriver Sydsvenskan som var först med att rapportera om hovrättens dom.

Finns motsägelser

Hovrätten över Skåne och Blekinge går på en annan linje och meddelade under torsdagen att man friar de två männen. I domslutet menar rätten att kvinnan berättelse ändrats och är oklar samt att det finns både motsägelser och felaktigheter i den. De är dock övertygade om att sexuella handlingar förekommit mellan kvinnan och de två männen, samt att kvinnan upplevt handlingarna som obehagliga.

Man menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan blivit utsatt för en gruppvåldtäkt på det sätt som åklagaren i målet påstått.

Männen dömdes i tingsrätten att betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Den delen av domen ogillas också av hovrätten.

ANNONS