– Han väger bara 40 kilo

Publicerad 2012-03-12

Snömannen vårdas fortfarande på sjukhus: Han är i risigt skick

INSNÖAD I 60 DAGAR  Den 44-årige mannen bodde i en översnöad bil utanför Umeå i 60 dagar innan han räddades.

Den 44-åriga snömannen vårdas fortfarande på Norrlands universitetssjukhus.

Enligt uppgift till Aftonbladet väger han bara 40 kilo.

– Han har inte rest sig ur sängen, säger en källa.

Sedan den 22 februari har det varit tyst. Då uppgav Norrlands universitetssjukhus att den så kallade snömannen – som ­efter 60 dagars svält hittades i sin bil i skogen norr om Umeå – mådde efter omständigheterna bra.

Sedan dess har sjukhuset inte velat säga mer om 44-åringens tillstånd.

– Vi lämnar ingen mer ­information med anledning av patientsekretessen, ­säger Malin Åberg, ­informationschef på Västerbottens landsting.

Inte rest på sig

Aftonbladet kan nu ­avslöja att mannen fortfarande vårdas på sjukhuset.

– Han är i risigt skick och sängliggande. Han har ­inte rest sig ur sängen, säger en källa.

Snömannen har vårdats i flera veckor sedan han upptäcktes i sin översnöade bil. Enligt uppgift till Aftonbladet kommer det att ta ytterligare flera månader innan han har återhämtat sig.

I förra veckan vägde han bara 40 kilo.

– Han kan inte förflyttas, säger Aftonbladets källa.

Snömannen själv har lagt locket på. Inte ens hans ­nära vänner har hört av ­honom sedan i somras. Då bodde 44-åringen i Umeå.

– Han sa aldrig vad han gjorde där och vi frågade inte heller. Vi visste att han mådde dåligt, säger en vän.

Vaken, klar och redig

Mannen hade då skulder på 1,6 miljoner kronor för uteblivna betalningar av lån och hotades av personlig konkurs och tvångsförvaltning av sitt hyreshus.

Under hela sin tid på Norrlands universitetssjukhus har 44-åringen ­undanbett sig all kontakt med anhöriga och media, enligt sjukhuset.

– Han är vaken, klar och redig, har Ulf Segerberg, chefsläkare på Norrlands universitetssjukhus, tidigare sagt till Aftonbladet.

En vän till 44-åringen försöker i stället med brev.

– Vi vill försöka hjälpa honom och ta kontakt med honom. Jag har tänkt skicka brev till sjukhuset, men jag vet inte om han tar emot det, säger en nära vän.

Detta har hänt – Åt sista måltiden den 19 december 2011

Måndag 19 december: Mannen äter ordentlig mat för sista gången innan sitt försvinnande, det uppger polisen att han själv har sagt när han ­hittades.

Under mellandagarna kom den första snön, men det var först en bit in i januari som det började snöa kraftigt och först då kan hela bilen ha blivit översnöad.

Fredag 17 februari: Skoteråkare slår larm till polisen om att de hittat en översnöad bil med en person i. Skoterpoliser åker ut till platsen norr om Umeå och hittar snömannen vid liv.

Lördag 18 februari: Genom medier blir mannens öde känt för allmänheten. Nyheten sprids och på kort tid har tidningar och tv runt hela världen börjat rapportera om 44-åringen. Frågorna är många – svaren betydligt färre.

Söndag 19 februari: Mannen flyttas från intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till en vanlig vårdavdelning.

Tisdag: 21 februari: Mackägaren Andreas Östensson berättar för Aftonbladet att mannen har handlat och tankat hos honom under sommaren och hösten. För honom berättade ­snömannen att han levde i skogen. ­Senare slutade mannen plötsligt att dyka upp på macken.