Sarkozy vill stoppa mordfilmerna

Publicerad 2012-03-27

Al Jazeera tog emot filmer där man hör offren skrika

Den franske presidenten Nicholas Sarkozy vill stoppa tv från att sända massmördaren Mohammed Merahs filmer av terrorattentaten.

TV-kanalen Al-Jazeera uppgav tidigare i dag att man har mottagit videofilmer som visar attackerna mot soldater samt en judisk skola.

Filmer där man hör offren skrika.

– Man kan höra skottlossning när morden sker. Man kan höra förövarens röst. Man kan också höra offren skrika. Och rösterna låter förvrängda, säger Zied Tarrouche som är chef vid Al Jazeeras redaktion i Paris till nyhetsbyrån AP.

Enligt Zied Tarrouche ska filmerna ha levererats till dem på ett USB-minne tillsammans med ett brev till den Qatar-baserade tv-stationen.

Skakigt och med religiös musik

Det verkar som om filmerna gjorts med hjälp av en kamera som hängt runt mördarens hals, enligt Tarrouche. Han säger att filmerna är lite skakiga, men av hög teknisk kvalitet.

Filmerna ska ha blivit tydligt manipulerade, då upphovsmakaren har ljudsatt det med religiös musik och dessutom lagt på citat ur koranen över delar av filmen.

I brevet som var skrivet på franska, uppges morden ha begåtts i al-Qaidas namn.

Vill stoppa filmerna

Tarrouche uppgav att stationen ännu inte hade bestämt sig för om filmerna skulle sändas eller inte.

Den franske presidenten Nicholas Sarkozy har reagerat på uppgifterna och går ut med uppmaningen att inte sända filmerna i tv.

Den 23-årige Mohamed Merah som i mars avrättade sju personer, tre soldater, tre judiska barn och en rabbi, dödades efter av polisen efter att i sin lägenhet ha suttit omringad av polisen i över 30 timmar.