Butiken togs på bar gärning med färsfusk

Uppdaterad 2012-02-29 | Publicerad 2012-02-28

Bilder från Kungsbacka kommuns undersökning i butiken.

En inspektion i matbutiken Tempo i Kungsbacka avslöjar nytt köttfärsfusk.

Butiken maler ner gammalt kött och säljer det vidare med nytt datum.

– Det är egentligen inget fel, säger butikschefen Michael Nyhlén.

Men Kungsbacka kommun står fast:

– Man får inte märka om kött.

Inspektionen anmärkte också på en smutsig handske tillsammans med kryddor och rengöringsmedel vid kycklingugnen, en pappersrulle full med mögel vid mjölkkylen och en smutsig fläkt bland oförpackade kakor.

Kungsbacka kommun gjorde för någon vecka sedan en planerad inspektion i matvarubutiken Tempo Fjärås.

När livsmedelsinpektören, Robert Singer, tittade runt i lokalerna fastnade han vid ett paket nötkött. Han var där den 14 februari och i en kyl bakom butiken låg ett paket nötkött med bäst före datum 13 februari.

– Jag såg också köttfärspaket ute i butiken och frågade personalen om det är malt på köttet i kylen. Det var det, säger Robert Singer.

De förlängde datumet

Paketen med nötfärs som låg ute till försäljning i Tempo-butiken hade dessutom märkts om. På förpackningarna stod det att sista förbrukningsdatum var den 15 februari.

Det blev direkt en bock i protokollet.

– Man får inte märka om kött. Livsmedel med bäst före datum får inte märkas om till annat datum, säger Robert Singer.

Butiken hade alltså, enligt honom, malt ner gammalt kött och förlängt datumet.

– Det var köttbitar till köttfärs och kanske ingen grej att datumet passerat. Det betyder inte att köttet är dåligt på något sätt. Däremot får man inte sätta något annat datum där.

”Två dagar på oss”

Butikschefen, Michael Nyhlén, håller inte med. Han anser att personalen hanterat köttet korrekt. Butiken får sälja varor efter att bäst före datumet gått ut, men inte efter sista förbrukningsdatumet.

– Vi får förpackningar från Scan som det står bäst före datum på. Vi maler den färsen sen till våra egna paket. Ett öppet paket har vi två dagar på oss att mala och sälja. Vi malde halva paketet och då går det ut den 15. De vill ha det till att vi malt gamla grejer. Det stämmer inte, säger Michael Nyhlén.

Han hävdar att felet i så fall ligger hos Scan.

Hittade även mögel

Kungsbacka kommun viker sig inte.

– Det är ingenting som jag kan bekräfta. Jag har inget enligt lag som stödjer det. Jag anser att det här har hänt av ett misstag. Det verkade så på personalen, säger Robert Singer.

När han påpekade felet kastade personalen den nötfärsen som fanns kvar i butik.

I veckan ska han göra ett återbesök på Tempo. Då ska inte bara köttdiskarna kontrolleras. Inspektionen anmärkte också på en smutsig handske tillsammans med kryddor och rengöringsmedel vid kycklingugnen, en pappersrulle full med mögel vid mjölkkylen och en smutsig fläkt bland oförpackade kakor.