’Vi fick inte tala med statsministern’

Uppdaterad 2015-10-23 | Publicerad 2015-10-21

Ali: ”Han måste skynda på processen”

Flyktingarna på transitboendet i Trelleborg hölls åtskilda från Stefan Löfven under hans besök. De var besvikna över att de inte fick träffa statsministern. De vill berätta om sin situation.

– Vi måste få komma härifrån. Statsministern måste skynda på processen, säger Ali Rasuli, 15 år.

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven transitboendet Freja i Trelleborgs kommun. Ett besök som följdes av ett stort medieuppbåd. När kommunens tjänstemän guidade runt statsministern i lokalerna hölls sällskapet åtskilt från flyktingbarnen. Flyktingarna blev förvånade och besvikna över upplägget.

– Det är bra att han kom hit men vi borde ha fått samlats och pratat med honom. Han skulle ha frågat hur vi har det, säger Ali Rasuli, 15 år.

Som att befinna sig i limbo

Ali Rasuli har bott på transitboendet i 20 dagar och menar att det är som att befinna sig i ett limbo. Han vet inte när han kommer flyttas till ett ”riktig” boende och det gör honom orolig. Han är bekymrad över att det inte finns någon möjlighet att gå i skolan på transitboendet.

Cecilia Leijon, ansvarig för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Trelleborg, förklarar att det inte var meningen att statsministern skulle träffa några flyktingar. Fokus var istället på kommunens arbete med mottagande.

– Tanken var att han skulle följa processen från det att färjorna kom in i hamnen till det att flyktingarna kom ut på boenden. Han skulle få se hur vår personal arbetade, säger hon.

Ville inte tränga sig på

Stefan Löfvéns pressekreterare Dan Lundquist bekräftar upplägget och menar att ministern inte ville tränga sig på barn i en utsatt situation.

– Jag skulle vilja säga till statsministern att han måste försöka skynda på processen så att vi snabbt kan komma till riktiga boenden. Vi behöver gå i skolan, säger Ali Rasuli.

Direkt efter mötet på transitboendet förklarade Stefan Löfven att han är medveten om att tar för lång tid innan flyktingar kommer till boenden.

”Inte bra”

– Det är inte en bra situation för ungdomar att sitta och vänta. Tiden från att man kliver av färjan till det att de finns ute i kommuner behöver kortas, säger Stefan Löfven.

Det handlar om att förenkla processen menar Löfven. Vad det innebär konkret kan han inte säga. 

– Vi har sedan tidigare en diskussion med Sveriges kommuner och landsting om hur vi ska kunna hjälpa kommuner – inte minst på regelsidan så att det blir hanterbart och enklare för dem.

ANNONS