Kemiska vapen göms av Syriens regering

Publicerad 2012-09-28

Strider fortsätter i landets näst största stad Aleppo

Syriens regim har flyttat delar av sina kemiska vapen till säkerhet – långt från rebellerna.

Majoriteten av vapnen är dock orörda.

– Vi är fortfarande oroade för de kemiska och biologiska vapnen, säger Leon Panetta, USA:s försvarsminister.

President Barack Obama har varnat Syriens regering i Damaskus och sagt att de ansvariga kommer ställas till svars om de kemiska vapnen används.

I dag avslöjade USA:s försvarsminister att den syriska regimen har flyttat delar av sitt förråd med kemiska vapen till säkerhet på grund av striderna med rebellerna:

– Det har varit begränsad rörelse, men de största förråden är fortfarande kvar, säger Leon Panetta, enligt BBC.

Ännu oanvända

Regimen har erkänt att det har ett stort lager av dessa massförstörelsevapen i form av senapsgas och sarin, en giftig nervgas. Landet har däremot inte skrivit under konventionen om förbud mot kemiska vapen.

Enligt CIA kan Syrien använda dessa vapen med hjälp av flygplan, missiler och raketer.

Det finns ännu inga bevis på att regimen har nyttjat sitt vapenförråd med kemikalier under den 18 månader långa konflikten med rebellstyrkorna.

– Vi är ändå fortfarande oroade för de kemiska och biologiska vapnen, säger Leon Panetta, men påpekar, enligt CNN:

– Vi jobbar med länder i området för att säkerställa att vi har den bästa möjliga informationen när det kommer till de här platserna och hur de säkras.

Strider i Aleppo

De senaste striderna i landet rapporteras från Syriens näst största stad, Aleppo.

– Striderna har nått en nivå vi aldrig sett tidigare och har pågått oupphörligen sedan i torsdags, sade det oppositionella Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman till AP.

Rökpelare stiger upp från de sydöstra delarna av staden som tidigare varit helt orörda – men där flera bostäder nu träffats.

Enligt uppgifter till CNN dödades 50 personer i dag i Aleppo, varav två var barn. Minst 144 omkom sammanlagt i landets strider under dagen.

Striderna i Aleppo har pågått i mer än i en månad och nått ett dött läge. Regeringsstyrkorna har inte lyckats hålla tillbaka rebellerna, som inte heller kunnat ta full kontroll.