Kräver besök av Billström

Uppdaterad 2013-05-03 | Publicerad 2013-05-02

Migrationsminister Tobias Billström måste komma till Boden och hjälpa de hungerstrejkande afghanerna.

Det kräver kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) och kommunfullmäktiges ordförande Eivy Blomdahl (S). 

– Det kan inte fortsätta såhär. Vi har ett ansvar för de här människorna, säger Eivy Blomdahl.

Pressades i riksdagens frågestund.

De afghanska männen, som Aftonbladet tidigare skrivit om, har hungerstrejkat utanför Migratonsverkets lokaler i Boden i två veckor, i protest mot deras utvisningsbeslut. I nuläget är det tolv män som ligger på marken insvepta i filtar och täcken med munnar igentejpade med packtejp. En av deras medstrejkare ligger på Sunderby sjukhus. Flera andra har åkt in och ut från sjukhuset när de blivit för svaga.

– Kommunen ansvarar för alla invånare som bor och verkar här, men det är ju Migrationsverket som ska ha hand om det här eftersom det gäller asylsökande. Då kan inte vi påverka det utan det är statens jobb, säger Eivy Blomdahl.

Kräver besök av Billström

Tillsammans med Bodens kommunalråd Torbjörn Lidberg kräver hon nu att Tobias Billström gör ett besök på orten för att tala med de asylsökande, något hon tror skulle kunna avhjälpa hungerstrejken.

– Det skulle vara bra om någon kunde förklara för dem varför de får dessa besked. En del av de här människorna har varit här i sju år utan att få något uppehållstillstånd. Samtidigt har andra, kanske till och med i samma familj, fått det. De undrar ju så klart varför. De behövs en bättre dialog. Om inte han kan komma kanske någon annan kan göra det, säger Eivy Blomdahl.

”Får inte bli tyst”

Eivy Blomdahl lyfter fram möjligheten att skapa en dialog om Tobias Billström besöker de hungerstrejkande männen.

– Vad jag vill med det här är att lyfta frågan. Det här fungerar inte på ett bra sätt. Man kanske behöver titta över asylpolitiken och hur man ska göra. Om han kommer hit kan de få känna att det är någon som lyssnar på dem. Det värsta är om det blir tyst. Det får det helt enkelt inte bli, säger hon.

Inga kommentarer från Billström

Tobias Billström ger själv inga kommentarer i frågan.

– Ministrar kan inte uttala sig i enskilda ärenden och han har inte möjighet att kommentera. Personal från Migrationsverket har en kontinuerlig dialog med de hungerstrejkande, samt med sjukvården, som också redan agerat för några av dem. Det är min förhoppning att dessa människors desperation kan mildras genom dialog och att man på så sätt kan förmå dem att avbryta sin hungerstrejk, säger Linda Noberg, pressekreterare hos Tobias Billström.

Men kommer Tobias Billström resa till Boden?

– I dagsläget finns det ingen resa till Boden planerad. Men den som skrivit brevet kommer få ett svar och det ska gå så skyndsamt som möjligt, säger Linda Norberg.

”Blev akut för mig”

Läkare på sjukhuset har nu fått de strejkande männen att börja dricka sockervatten. Men någon mat äter de fortfarande inte. Männen hoppas att åtminstone deras familjer ska få stanna om de själva inte klarar sig.

– Jag skickade ett mail till Tobias Billström på Valborg. Det var då det blev akut för mig eftersom att en av mina elever, jag är lärare, fick åka in akut till sjukhuset med ambulans. Jag kan inte stå vid sidan om och bara se på när de ligger där och deras kroppar förstör. Jag hoppas få något besked från Tobias Billström i dag, säger Eivy Blomdahl.