Sju i gisslan dog under stormning

Uppdaterad 2013-01-19 | Publicerad 2013-01-18

Sammanlagt uppges 55 ha dött under gisslandramat

Gisslandramat på gasanläggningen i Algeriet är inne på dag fyra och våldet har fortsatt.

I dag stormade algeriska styrkor området i ett slutligt anfall och utsattes för en motattack.

Sju personer i gisslan dog under räden.

I onsdags slog militanta islamister till mot en gasanläggning i södra Algeriet och tog många utländska medborgare gisslan.

Norska Oddvar Birkedal befann sig i närheten.

– När jag vaknade tidigt på onsdag morgon hörde jag ljudet av larmet och vapenstrid. Jag hörde ljudet av vapen, vi följde regelverket och höll oss på rummet, berättar han för Reuters.

Sedan dess har en militärinsats pågått.

23 i gisslan dödades

Algeriets regering uppger enligt Reuters i kväll att 55 personer dödats sedan sammandrabbningarna drog i gång i onsdags i Saharaöknen. 23 av dem är gisslan och 32 kidnappare, varav två var algerier.

Ännu finns ett stort mörkertal.

685 algerier och 107 utländska medborgare har hittills kunnat friges, uppger inrikesdepartementet i Algeriet. Bland dem finns Oddvar Birkedal:

– Jag höll mig på rummet tills vi räddades av militären i går.

18 personer dog i räd

På förmiddagen gjorde de algeriska specialstyrkor en sista insats och stormade gasanläggningen. Sju personer i gisslan dödades, hävdar medier i Algeriet. Enligt regeringskällor kan gisslan ha dödats av kidnapparna som hämnd, uppger AP.

Även elva gisslantagare sköts till döds.

Under samma operation upptäcktes en stor mängd minor som har lagts runt gasanläggningen av gisslantagarna. Militären konfiskerade även en hel del vapen, däribland kulsprutor, automatkarbiner, granatgevär, granatkastare och bombbälten med granater.

Vid gasanläggningen hittades också 15 brända kroppar, uppger en källa med insyn i myndighetens insatser till Reuters. Kropparna har ännu inte identifierats. Det är därför oklart om de tillhörde gisslan eller gisslantagarna.

Bara i dag ska 16 utlänningar ur gisslan ha frigetts, enligt en källa för Reuters. Bland dem finns två amerikaner, två tyskar och en portugis.

Fem norrmän saknas

Norges statsminister Jens Stoltenberg berättade i kväll under en presskonferens att gisslandramat ska vara över.

Fortfarande är det väldigt osäkert vad som hänt massor av arbetare som befann sig på området när gisslantagarna slog till, fem britter och fem norrmän.

– Vi ska ännu inte ge upp hoppet för de fem vi saknar, men vi måste förstå att även norska liv kan ha gått förlorade, säger statsminister Jens Stoltenberg i kväll vid en presskonferens.

Gasbolaget BP saknar fyra arbetare från Algeriet och japanska byggföretaget JGC 58 anställda, rapporterar Reuters och AFP.

Statoil uppges söka igenom sjukhus i jakt på överlevande, rapporterar VG.

FN:s säkerhetsråd fördömer kraftigt det "fruktansvärda angreppet på gasanläggningen och kidnappningen av de anställda". I ett uttalande, antaget av alla de 15 medlemsländerna, betonar rådet vikten av att de angripande islamisterna och de som stöder dem ställs inför rätta.