Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Blodteori döms ut av experten

Publicerad 2013-09-19

Pierre Karlssons förklaring till hur offrets blod hamnade på mordvapnet "osannolik"

Åklagarens starkaste bevis mot Pierre Karlsson: Ett av offrens blod på ett hagelgevär.

Men den mordmisstänkte har lämnat en förklaring till hur blodet hamnat där.

Nu döms den ut av en blodexpert.

Torsdagen är den sista av sammanlagt nio rättegångsdagar om dubbelmordet på makarna Gustaf Linder-Nordander, 57, och Annika Nordander, 55.

Tillsammans med sin hund hittades de döda i sitt utbrunna garage i Flakeböle på norra Öland i mitten av december i fjol.

Blod på mordvapnet

Den åtalade Pierre Karlsson, 55, kände paret och figurerade redan tidigt i utredningen.

Han nekar till brottet, men åklagaren anser sig ha bra bevisning.

I Pierre Karlssons villa hittades ett hagelgevär som åklagaren menar är mordvapnet. Normalt är det svårt att binda ett hagelgevär till ett mord eftersom man inte kan söka spår på någon kula som kommer från vapnet.
– Men i det här fallet finns förekomst av blod på geväret, blod som kommer från Gustaf Linder-Nordander, har åklagaren Thomas Hagman tidigare sagt till Aftonbladet.
– Han slogs ihjäl medan hans hustru sköts med hagelgeväret. Men faktum kvarstår, hans blod finns på vapnet som hittades hemma hos Pierre Karlsson. Vapnet måste varit på mordplatsen.

Misstänktes försvar döms ut

Den misstänkte mördaren har inte kunnat förklara hur blodet hamnat på geväret. Men han har sagt att han för runt 25 år sedan lånade ut det till Gustaf Linder Nordander i samband med lerduveskytte och menar att blodet kan ha hamnat där då, skriver Barometern.

Men teorin döms ut av en expert, även om han påpekar att det inte finns några säkra metoder för att åldersbestämma blod.

– Jag har sett blodfläckar som varit 10-20 år gamla som varit betydligt mer oigenkännliga än såhär. Här ser man ändå en rödhet i blodet, säger Weine Drotz, blodexpert på Statens kriminaltekniska laboratorium, som undersökt blodet och vittnade i rätten i går, till Ölandsbladet.
– Att blodet skulle suttit där sedan 1980-tal känns osannolikt med tanke på den rödheten.

Det finns inga säkra metoder för att åldersbestämma blod, men experten säger att det blod han undersökte.