Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Lena Mellin: Därför skuggar de varandra

Publicerad 2014-03-11

Lena Mellin.

I morse gjorde Socialdemokraterna ett utspel om skolsatsningar. Bara några timmar senare gjorde Alliansregeringen samma sak. Många av förslagen var närmast identiska. Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin reder här ut begreppen.

De skolförslag som presenterades från regeringen och S i dag kan för ett otränat öga se lika ut. Är det så eller finns det några skillnader?

– I de senaste skolutspelen som kommit under det här året har de verkligen skuggat varandra. Det gäller även dagens utspel. Alliansen har meddelat att de vill ha mindre klasser eller fler lärare i klassrummet. De vill också utbilda fler lågstadielärare för att kunna fylla de vakanser man ser framför sig. Mindre klasser har Socialdemokraterna redan krävt under längre tid.

Är det en fråga de är helt överens om alltså?

– Det är en fråga som är väldigt omdiskuterad. När OECD var i Sverige för att presentera en fördjupning av Pisa-rapporten för en månad sedan så kom de, som detaljstuderat utbildningen i flera länder för 15 åringar, fram till att skolklassens storlek ingen problem. I Japan går det nästan 37 elever på en lärare och de har väldigt bra resultat. I Sverige har vi inte ens 15 elever på en lärare och mycket sämre resultat.

Vilka reformer tycker OECD är viktigare?

– De trycker hårt på lärarens auktoritet både gentemot eleverna men även mot föräldrarna. Det säger även att det är viktigt att skolledningen backar upp lärarnas pedagogiska roll.

Fredrik Reinfeldt säger att det inte är någon större skillnad på regeringens och S skolpolitik. Har han rätt?

– Ja, han har rätt och han har också ett intresse av att säga det. Vad Moderaterna och Alliansen nu väldigt målmedvetet håller på med är att kopiera de förslag som S redan har lagt och som man bedömt att väljarna tycker verkar bra. Det som S presenterade i dag var också en liten idéstöld De ville satsa mer på lärarutbildningarna och det vill ju Alliansen också göra.

Men varför kopierar de varandra?

– Båda sidor gör uppenbarligen bedömningen att det här är en så viktig fråga som kan få väljarna att byta block. Man försöker lägga sig så nära varandra som möjligt för att det inte ska ske.

Hur mycket kommer skolfrågan diskuteras i de sista skälvande veckorna innan valet i höst?

– Mycket. Pisa-rapporten som kom i slutet av förra året gjorde många i Sverige väldigt bedrövade. Det handlar om vår framtid. Sverige är ett litet starkt exportberoende land. Vi måste vara mycket duktigare än de flesta andra för att stå oss i konkurrensen. Det gör man inte om man har dåligt utbildade elever.