Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Alliansen borde skicka tackkort”

Publicerad 2014-03-11

Stefan Löfven om Alliansen förslag om mindre skolklasser

I dag inleder Socialdemokraterna sin skolturné, med att presentera sina huvudförslag – bland annat: mindre skolklasser.

I morse kom samma förslag från Alliansen.

– Vi välkomnar Alliansens förslag, men ett tackkort kan nog vara på sin plats, säger Stefan Löfven.

I morse presenterade Socialdemokraterna sina  skolförslag för att främst få fler lärare och minska klassernas storlek.

Partiet vill göra det lättare för akademiker och yrkesutbildade att bli lärare, genom förbättrade studievillkor. Man vill även göra det lättare för lärare att bli behöriga, och även i fler ämnen och årskurser.

Skolan ska bli mer jämlik, och där är det konkreta förslaget att ta bort rut-avdraget för läxhjälp och i stället lägga de resurserna i skolan.

– Vi vill göra skolan mer jämlik. Föräldrarnas studiebakgrund ska inte ha betydelse för vilket skolresultat en elev får.

"Dårskap"

Fler utbildningsplatser ska sättas in vid lärarutbildningarna.

– Regeringen har dragit ned antalet utbildningsplatser på högskolor och universitet med 18 000 sedan 2011 och planerar en fortsatt neddragning med 7 000 till 2017. Det är dårskap, i en tid då fler än någonsin söker sig till lärarutbildningarna, sa Stefan Löfven.

I morse gick Alliansen ut med att även de satsar på minskade skolklasser: målet är fem elever mindre per klass. För det satsar Alliansen 2,3 miljarder kronor årligen, riktat mot lågstadiet.

Tidigare forskning har visat att mindre klasser i just lågstadiet har gett högre skolresultat. Annan forskning har dock inte visat på någon korrelation, vilket utbildningsminister Jan Björklund (FP) så sent som i januari höll fast vid.

"Tackkort vore på sin plats"

Om Alliansens nya hållning säger Löfven till Aftonbladet:

– Nu har regeringen äntligen backat, antagit vårt förslag och säger att de vill ha mindre klasser. Vi föreslog det 2012 och 2013 och då var de emot. Nu är jag glad de äntligen har insett det, och det är bra för Sveriges barn att vi är överens.

Han fortsätter:

– Men jag är förvånad att det tagit så lång tid – och ett tackkort skulle kanske vara på sin plats. De slogs långt, långt in i december, nästan till jul, för ytterligare en skattesänkning på tre miljarder. Vi sa nej till det och det underlättar naturligtvis regeringens finansiering av en sådan här reform.

– Nu är det frågan om fortsättningen, för det här räcker inte. Vi behöver mer satsning på skolor med större behov, vi behöver fler lärare. Moderaterna har sina förslag på 35-40 miljarder i ytterligare skattesänkningar, och vi menar att det är viktigare att investera i barnen och skolorna.

"Ska ha en blandad skola"

Hur konkret ska skolan bli mer jämlik, förutom att avskaffa rut-avdraget för läxhjälp?

– Vi ska inte ha en segregerad skola där vissa barn går i någon skola. Det är viktigt för oss att ha en skola som håller ihop, både i skolan men också senare i samhället. Jag gick själv i skolan tillsammans med advokatens son och platschefens son och jag var själv arbetarbarn. Det innebar att vi känner förtroende för varandra i vuxen ålder. Sedan när vi segregerar skolan, vilket mycket tyder på i dag att man gör, blir det inte bra. Man ska ha en blandad skola.

Så bör man förändra det fria skolvalet?

– Det fria skolvalet är bra, men det som sker i dag är att några väljer bort skolor som inte är tillräckligt bra. Därför vill vi rikta resurser till skolor som har mer utmaningar. Man ska inte tvingas välja bort någon skola, och vi ska ha en sammanhållen skola som inte är segregerad.