Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Leif GW Persson om morden som Quick friats för

Publicerad 2013-08-01

Leif GW Persson.

Yenon Levi, 24

Hittades ihjälslagen utanför Rörs­hyttan den 11 juni 1988. Quick dömdes för mordet 1997 och friades 2010.

Mordet på Levi är det enda av Quickfallen som inte är preskriberat. Utredningen sköts av Dalapolisen och en man i 24-åringens närhet är fortfarande aktuell i utredningen.

Leif GW Persson: ”Här har man ju gärningsmannen och hade redan från början men det gick inte att fälla honom. Det hade man nog klarat i dag i och med att man har tillgång till dna”.

Therese Johannesen, 9

Försvann från stadsdelen Fjell i norska Drammen 3 juli 1988. Hennes kropp har aldrig hittats. Quick dömdes 1998 och friades 2011.

Ett av de tyngsta bevisen mot Thomas Quick var benbitar som hittades i Örjeskogen, som senare visade sig inte komma från en människa. En teori är att Therese Johannesen fortfarande är vid liv i Pakistan.

Leif GW Persson: ”När det gäller Therese Johannessen fanns det en man som var övertygad om att han var hennes pappa och han försvinner vid samma tidpunkt som Therese. Han var från Pakistan. Norsk polis har tagit det på största allvar och man har till och med haft personal på plats i Pakistan”.

Johan Asplund, 11

Försvann från hemmet i Sundsvall 7 november 1980. Hans kropp har inte hittats. Quick dömdes 2001 och friades 2012.

Thomas Quick erkände redan 1992 - men Johans föräldrar har aldrig trott på Quick som mördare.

Leif GW Persson: ”Allting pekar på att en man i fam­iljens närhet gjorde det. Hans bil har setts utanför huset. Han har sagt att han lämnade sitt hem sen­are på förmiddagen trots att grannar har sett honom gå tidigt på morgonen”.

Trine Jensen, 17

Försvann från Oslo den 21 augusti 1981 och hittades död samma år. Gry Storvik, 23 år, hittades död söder om Oslo 25 juni 1985. Quick dömdes för båda morden år 2000 och friades 2012.

Leif GW Persson: ”Hon utsattes för våld mot huvudet med trubbigt före­mål och det har säkrats sperma i hennes kropp. Det finns likheter med övergreppet mot Trine Jensen, vilket inte gör det uteslutet att en och samma person kan ha mördat båda”.

Marinus och Janni Stegehuis

Knivmördades i sitt tält nära sjön Appojaure i Gällivare 13 juli 1984. Quick dömdes 1996 och friades 2013.

Journalisten Dan Larsson har skrivit en bok om fallet där fyra personer pekar ut en namngiven kroppsbyggare som gärningsman. Den utpekade nekade och är nu död.

Leif GW Persson: ”Appojaure är ju ett dubbelmord och där är det väl så enkelt att det är en gärningsman”.

Charles Zelmanovits, 15

Försvann efter en skoldans i Piteå 13 november 1976. 1993 hittas hans kvarlevor och inget brott misstänktes. Quick dömdes 1994 och friades 31 juli 2013.

Leif GW Persson: ”Jag är ganska säker på att Zelmanovits aldrig blev mördad. Det är förmodligen en olyckshändelse, möjligtvis ett fall av plötslig sjukdom. Pojken hade ju epilepsi”.

Text: Martin Nilsson & Erik Pettersson Källor: Aftonbladet, Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare”. Fotnot: Vissa av Leif GW Perssons kommentarer är hämtade från tidigare artiklar i Aftonbladet.