Uppgifter: SD-toppens stiftelse tog emot miljoner i hemliga bidrag

Publicerad 2022-10-05

En insamlingsstiftelse med nära kopplingar till SD har tagit emot över fem miljoner kronor i anonyma bidrag, avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

Flera experter menar att det strider mot lagen om anonyma bidrag.

– Experterna har fel, säger SD-toppen Mattias Karlsson, ordförande i stiftelsen, till TV4.

En insamlingsstiftelse med nära kopplingar till Sverigedemokraterna har tagit emot över fem miljoner kronor i anonyma bidrag, avslöjar TV4:s "Kalla fakta".

Flera experter menar att det strider mot lagen om anonyma bidrag, som finns till för att förhindra korruption.

– Det centrala här är partiets kontroll, insyn och makt över medlen. Och det är det som strider mot lagstiftningen, säger Marie Demker, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TV4.

Marie Demker har tidigare varit aktiv inom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Lagen kräver att bidragen redovisas

Det hade varit okej att ta emot donationer från anonyma bidragsgivare om det inte vore för att SD har "bestämmande inflytande" i stiftelsen. I sådana fall kräver lagen att bidragen redovisas.

Stiftelsen i fråga är "Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism", ISK, som startades av ledande sverigedemokrater. Ordförande i stiftelsen är SD-toppen Mattias Karlsson.

I styrelsen sitter även Andreas Palmlöv, anställd av partiet och nära medarbetare till Mattias Karlsson.

SD-toppen: ”Experterna har fel”

– Experterna har fel. Vi har tre jurister som har gjort en rättsutredning på det här som oberoende av varandra har kommit fram till samma slutsats. För det första omfattar lagen inte vår stiftelse för det är en insamlingsstiftelse. För det andra finns det inget bestämmande inflytande bara för att två personer råkar tillhöra ett visst parti, säger Mattias Karlsson till TV4.

– Det är inte så att vi är utsedda av partiet. Det är inte så att partiet har någon påverkan eller insyn i den här verksamheten, fortsätter han.

SD vill inte berättar var pengarna kommer ifrån.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna som avböjer att kommentera. De hänvisar i stället till Mattias Karlssons uttalande i "Kalla Fakta".

Mattias Karlsson (SD)

Följ ämnen i artikeln