Nytt avtal tar satelliter från Kiruna till rymden

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-06-27 15.00

Rymdbolaget SSC har ingått ett nytt avtal med två internationella raketföretag som ska möjliggöra satellituppskjutningar från rymdbasen Esrange i Kiruna. Arkivbild.

Sista pusselbiten är på plats för att möjliggöra satellituppskjutning från Sverige. Något som förväntas ske från och med 2025 med hjälp av ett nytt raketavtal.

Rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) har ingått avtal med amerikanska Firefly Aerospace och koreanska Perigee Aerospace för att kunna erbjuda satellituppskjutningar från rymdbasen Esrange i Kiruna.

– Vi är alla beroende av satellittjänster både i det civila samhället och säkerhetsmässigt. Vi ser ett ökat intresse av att ta hjälp av olika satellittjänster, framförallt med miljöbevakning. Med satellitdata kan man få en stor översikt inte minst kring klimat och miljö, säger Charlotta Sund, vd på SSC.

I nuläget är Sverige det enda stället i Europa med plats nog att kunna skjuta upp den här typen av satelliter.

Redan 2010 startade planering för uppskjutning av satelliter från Sverige. Samarbetet med de två raketföretagen var pusselbiten som fattades för att möjliggöra satellituppskjutning från rymdbasen.

– Jag vill understryka möjligheten det ger för svensk teknologiutveckling i den kommersiella delen av rymdbranschen. Mer och mer kommer vi vara beroende av rymden för att få ett bättre samhälle på jorden, säger Charlotta Sund.

Med Esranges kapacitet och dess geografiska plats, tror Charlotta Sund att avtalet med den amerikanska rakettillverkaren kommer att gynna samarbetet länderna emellan.

– Firefly jobbar ihop med den amerikanska militären och om vi skapar möjligheter tillsammans kommer det även att ge oss samarbetsmöjligheter med Nato.