Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Polischefen svarade på läsarnas frågor om mäns våld mot kvinnor

Publicerad 2024-05-31

I dag är det sista rättegångsdagen om det uppmärksammade mordet på Saga, där hennes pojkvän står åtalad för brottet. Han nekar till anklagelserna.

Det pratas allt mer om mäns våld mot kvinnor men har det blivit vanligare? Döms fler i dag än tidigare? Och hur utreder polisen egentligen dessa fall?

Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisens region mitt, svarade på läsarnas frågor i live-tv.

Denna chatt är stängd.

  • Matilda Andersson
    31 maj16.35

    Tack för alla frågor!

  • 31 maj16.28

    Tycker du att det svenska rättssystemet lyckas skydda utsatta kvinnor? Är det rimligt att en vårdnadstvist med våldsam man ska behöva ta 2 år? Är det rimligt att rättsprocesser ska ta så lång tid när det finns lång historia av våld och trakasserier?

    Mamma till tre
  • 31 maj16.24

    Många frågar varför män slår? Det är viktigt i denna analys. För att de kan? Hur ser konsekvenserna ut för dem? Man kallar det ibland för "stimuluskontroll", att helt enkelt se till att dessa män hindras att upprepa dessa handlingar. Så orsak och verkan behöver hållas i sär här. Därför att signalen från staten måste vara tydlig, direkt! Detta är absolut förbjudet.

    Tveksam
  • 31 maj16.24

    En del kvinnor drar ju tillbaka sina anmälningar efter att de slagits.. Kan man inte göra detta till ett allmänt åtal, så att männen kan dömmas äöndå?

    Hej
  • 31 maj16.22

    Finns ju exempel på då polisen inte kommit när kvinnor larmat. I vingåker vid nyår till exempel och hon dog. Varför är det så?

    svenne
Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisens region mitt

 

Saga blev 20 år gammal.