Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Studie: AI kan hjälpa till att hitta autism

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-08-21 11.54

Att tidigt i livet identifiera vilka barn som har autism underlättar för att få rätt stöd och hjälp. Nu har svenska forskare utvecklat en AI-modell som kan hjälpa till. Arkivbild.

Artificiell intelligens (AI) kan ringa in vilka barn som har autism redan innan två års ålder, enligt en ny svensk studie.

– Det här skulle kunna göra stor skillnad för familjerna, säger forskaren Kristiina Tammimies.

Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram en AI-modell som, utifrån ganska begränsad information, tycks kunna hitta små barn med autism med 80 procents säkerhet.

Förhoppningen är att det kan ge betydligt bättre förutsättningar att identifiera barn med autism tidigt i livet – vilket är viktigt för att få rätt hjälp, menar Kristiina Tammimies som lett studien.

– Om familj och förskola får förståelse och kan göra anpassningar i tidig ålder så kan det göra stor skillnad, säger hon.

Få ”falska” diagnoser

AI-modellen utgår framför allt från parametrar som går att få fram relativt enkelt innan tvåårsdagen, såsom ålder vid första leendet och första korta meningen.

Modellen tränades upp med hjälp av en amerikansk databas med information om tusentals personer både med och utan autismspektrumtillstånd, och testades sedan på 12 000 individer.

– Vi är väldigt nöjda med träffsäkerheten, och särskilt att andelen “falska” autismdiagnoser var låg eftersom sådana kan skapa onödig oro, säger Kristiina Tammimies.

Framför allt var modellen bra på att ringa in barn med större svårigheter med exempelvis socialt samspel, men sämre på att hitta dem med lättare symtom.

Använda på BVC

Tanken är att få fram ett verktyg som kan användas på exempelvis BVC om föräldrar eller förskola misstänker autism. Men den ska inte ersätta en klinisk utredning.

– Förhoppningen är att ge vårdpersonalen ett hjälpmedel som ger säkrare bedömning, säger Tammimies.

En hel del arbete återstår innan modellen kan tas i bruk, bland annat med att utveckla ett verktyg som är enkelt att använda i vården. Forskarna håller även på att inkludera genetisk information för att öka träffsäkerheten.

Studien presenteras i tidskriften Jama Open Network.

ANNONS