Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Obama på scen för Harris – sågade Trump

Publicerad 05.17

Barack Obama på scen i Pittsburgh i Pennsylvania.

Donald Trumps agerande vad gäller att försöka trycka till politiska motståndare är inte ett tecken på styrka.

Det var ett av budskapen från Barack Obama, som natten till fredag på allvar inledde sitt kampanjande för Kamala Harris.

Ex-presidenten nämnde att han fått rapporter om att en del svarta män överväger att inte rösta i det stundande presidentvalet.

– Funderar du på att avstå eller lägga din röst på någon som har agerat nedsättande mot dig, eftersom du uppfattar det som ett tecken på styrka, att detta är vad en riktig man gör? Att trycka ner kvinnor? Det är oacceptabelt, sade Obama från scenen i Pittsburgh i den viktiga vågmästarstaten Pennsylvania.

Därefter följde mer direkta angrepp på Trump där Obama siktade in sig på den republikanske presidentkandidatens försäljning av föremål, exempelvis en ”God bless the USA”-bibel för motsvarande drygt 600 kronor.

– Han vill att du ska köpa ”Guds ord: Donald Trump-versionen”. Han lyckades få in sitt namn där mellan Matteus och Lukas. Något sådant skulle man inte ens kunna hitta på.

Barack Obama vann Pennsylvania både 2008 och 2012 medan Trump tog hem delstaten 2016. I förra valet blev delstaten än en gång demokratisk när Joe Biden segrade med knapp marginal. Även denna gång ser kampen om Pennsylvania ut att bli hård.