Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Dokument avslöjar: Krisen kring Anna Kinberg Batra har slukat 4 758 timmar

Publicerad 2024-07-12

Anna Kinberg Batra.

Krisen kring landshövding Anna Kinberg Batra började med Aftonbladets avslöjande i slutet av mars.

Sedan dess har Länsstyrelsen Stockholm lagt tre årsarbetskrafter på att hantera stormen.

Minst 4 758 timmar, enligt interna dokument.

Efter avslöjandena om att landshövding Anna Kinberg Batra rekryterat en närstående och låtit skattebetalarna stå för privata middagar, har Länsstyrelsen Stockholm skakats av larm om dålig arbetsmiljö.

Enligt facket på Länsstyrelsen Stockholm är Anna Kinberg Batras ledarstil ”toxisk” och anställda har även larmat om att landshövdingen använder sig av ”härskarteknik.”

Just nu pågår förhandlingar om en intern utredning av arbetsmiljön på myndigheten och skyddsombudet har talat om att myndigheten inte fungerar som den ska.

55 personer på 15 enheter inkopplade i krishanteringen

Krishanteringen på myndigheten har krävt stora resurser. Det visar en intern undersökning som Aftonbladet har tagit del av.

Undersökningen är en kartläggning över hur mycket tid som har krävts av myndigheten på grund av krisen och vilka konsekvenser det har lett till.

Enligt undersökningen handlar det om 4 758 timmar som har registrerats av totalt 55 personer på 15 olika enheter på myndigheten.

Det motsvarar, enligt undersökningen, tre årsarbetskrafter.

Ytterligare omkring 2 800 timmar ska också ha lagts på enhetsmöten, fackligt arbete och medarbetarinformation kring krisen.

Kodnamn ”Magnus”

Rapporten visar att länsstyrelsen infört kodnamnet ”Magnus” för arbetet med att hantera krisen gentemot media och allmänhet – något man kallar ”förtroendekrisen”.

En projektgrupp har också satts in för att styra upp arbetet.

”Vi har haft en projektgrupp med stabsliknande funktioner, men myndigheten har inte varit i formellt stabsläge”, skriver Claes Lindgren, vikarierande länsöverdirektör på länsstyrelsen, i en kommentar till Aftonbladet.

Krisen kring Anna Kinberg Batra har krävt stora resurser. Arkivbild.

Kärnuppdraget blir lidande av krisen

Tid som lagts på krisen har stulit tid och resurser från myndighetens kärnuppdrag.

I den interna undersökningen talas det om ”undanträngningseffekter”.

Ekonomi, HR, bostadsplanering, tillväxt och miljö är några av de avdelningar som uppger att de har fått lägga resurser på krisen i stället för det vanliga arbetet.

”Uppgiften om att ’leda och fördela arbetet’ för linjeverksamhet riskerar att bli lidande”, slår utredningen fast.

”Rockader eller omallokeringar av personella resurser kan även innebära att arbetsuppgifterna visserligen utförs, men med lägre precision och/eller produktivitet”, står det vidare i utredningen.

Ledningen duckar frågor

Flera enheter uppger att medarbetarnas engagemang för sitt arbete har minskat i och med krisen kring Anna Kinberg Batra.

16 av 35 enheter på Länsstyrelsen uppger också att arbetsresultaten har försämrats.

Planerade projekt har behövt ställas in eller flyttas fram för att hantera krisen, enligt undersökningen.

Aftonbladet har sökt länsstyrelsens ledning och landshövdingen.

Claes Lindgren skriver till Aftonbladet i ett mejl att han inte vill kommentera den interna rapporten eftersom den är en del av förhandlingarna som just nu pågår mellan facket och arbetsgivaren.

”Av respekt för det partsgemensamma arbetet för vi inte dessa diskussioner i media”, skriver han.